Het verhaal van Moby

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk.

Dit is Moby, een stoere Staffordshire Bullterriër reu en regelmatig bij ons over de vloer.Moby 5
Het begon allemaal met klachten van de ogen. Moby kwam steeds terug met rode, ontstoken ogen. Toen er later ook rode en kale plekken op de poten en op de borst bijkwamen, leek het om een allergie te gaan.

Na twee jaar was er een duidelijk patroon te zien: de klachten begonnen in het late voorjaar en trokken weg in het najaar. Om vast te kunnen stellen of Moby inderdaad allergisch was en wat bij hem de allergie veroorzaakte, werd er een allergietest gedaan. Er werd bloed afgenomen en dit is opgestuurd naar een laboratorium welke gespecialiseerd is in onderzoek naar allergenen (allergie veroorzakers). Na een week kwam de uitslag: Moby bleek allergisch te zijn voor enkele soorten mijten.

Het laboratorium heeft speciaal voor Moby een preparaat gemaakt om de allergie te onderdrukken. Na een periode van opbouwen, moet dit preparaat ongeveer een keer per 3-4 weken per injectie toegediend worden. Hiervoor komt Moby bij ons op de praktijk. De therapie leek wel wat te helpen, maar had niet het effect wat het moest hebben. De baasjes van Moby waren hem naast de allergie-therapie op een gegeven moment om de dag aan het wassen met speciale shampoo! Wat de Baasjes opviel was dat als Moby na een paar weken in bosrijke omgeving, veel minder klachten had. Ook na een bezoekje aan het pension waren de klachten minder.

Het leek dus echt aan de thuisomgeving te liggen. Voor ons was dit voldoende aanleiding om de allergietest nog een keer te herhalen. Wat bleek? Moby is ook voor bepaalde grassen en bermbloemen! Het preparaat is aangepast en het gaat nu al een stuk beter. Toch komen de klachten vooral in het voorjaar meer voor. Ieder dier reageert anders op de therapie, dus het is echt maatwerk. Wij hopen dat Moby snel klachtenvrij wordt!

Tennisballenfanaat

Moby 1Op een dag belde de baasjes van Moby met een bijzonder bericht: Moby had enkele dagen geleden een stuk tennisbal gegeten en heeft deze net uitgebraakt. Hij was verder lekker levendig en at ook gewoon goed door. Het komt nog wel eens voor dat stukken tennisbal de maag blokkeren of vastlopen in de darmen. Moby heeft dus geluk gehad!

Maar helaas.. Moby kon het niet laten.. Bijna een jaar later zien de baasjes Moby weer een stuk bal opeten. Ook nu heeft hij geen klachten, maar de bal is nog niet uitgebraakt.. Wij adviseren om een echo te laten maken om zeker te weten of en waar de bal zich in het lichaam bevindt. Op de echo is te zien dat de bal nog in de maag zit. We besluiten de bal operatief te verwijderen.

De ingreep is snel gedaan en Moby lijkt goed bij te komen. Bij het opmeten van te temperatuur lijkt er bloed op de thermometer te zitten en.. ja hoor als snel volgt bloederige diarree en zakt Moby snel weg. Alles lijkt op een maagbloeding die na de operatie ontstaan is. Wij leggen Moby snel aan het infuus en sturen hem door naar de spoeddienst in Utrecht. Gelukkig is een bloedtransfusie niet nodig en is infuus en intensieve zorg voor Moby genoeg. Hij mag snel weer naar huis en herstelt goed.

Je zou zeggen dat Moby wel geleerd heeft van deze ervaring.. Nog geen half jaar later is het weer raak! Ook dan zien de baasjes hem weer een verdwaalde tennisbal naar binnenwerken. Braakklachten blijven weer uit, maar gezien zijn geschiedenis besluiten we een röntgenfoto met contrast te maken, waardoor we de maaginhoud beter kunnen bekijken. Op de foto is inderdaad weer een tennisbal te zien. Moby wordt voor de tweede keer geopereerd. Gelukkig waren we er nu mooi op tijd bij en is het herstel van Moby een stuk vlotter dan de vorige keer.  Wij hopen voor Moby dat dit de laatste keer was.

Moby 5