Angst voor harde geluiden

Op deze pagina informeren wij u over de achtergronden van angst voor harde geluiden en de aanpak die kan leiden tot minder (beleven) van deze angst en het voorkomen van uitbreiding ervan.

 Nogal wat honden zijn bang voor harde geluiden. Het meest bekende voorbeeld is de angst voor vuurwerk, maar er zijn honden die bang zijn voor onweer, de stofzuiger, overvliegende luchtballonnen en noem maar op. Regelmatig leidt de angst voor een enkel geluid tot angst voor andere geluiden. De problemen breiden zich uit.

Oorzaak

De oorzaak ligt deels in een stukje erfelijke aanleg van de hond en voor een belangrijk deel door al dan niet voldoende goede moederzorg in de eerste 3-12 weken van het leven. Het ontbreken van goede moederzorg versterkt de kans op het krijgen van angsten.

Daarnaast kan ook een goed gesocialiseerde hond, zonder specifieke genetische achtergrond, een keer heel erg schrikken van een rotje. De angst van de laatste categorie is doorgaans eenvoudiger te behandelen dan die van de eerste categorieën.

Wanneer erfelijkheid of een niet optimale socialisatie periode een rol speelt kan angst zich snel generaliseren. Het is zaak om in dat geval op tijd te starten met de aanpak ervan. Voorkomen is beter dan genezen.

Ontwikkeling

Pups zitten in een leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar in de zogenaamde angstfase. In deze extra gevoelige periode moeten allerlei prikkels geleidelijk en niet geforceerd worden toegediend. Aangezien veel pups in het voorjaar worden geboren zitten nog al wat pups juist rond de jaarwisseling in deze gevoelige periode waarin prikkels allesbehalve geleidelijk worden toegediend. U begrijpt: het is juist nu van belang dat u dit onderkent en uw pup goed begeleidt om te voorkomen dat angsten zich opbouwen.

  • U kunt de confrontatie natuurlijk voorkomen door ergens te logeren (vuurwerkvrije bungalowparken).
  • Het opbouwen van een goede band is de basis voor het voorkomen van angst. Puppycursussen en andere trainingen zijn daarom altijd van harte aanbevolen.

Troosten of niet?

Er is veel verwarring over de vraag of je een dier dat angstig is wel moet troosten. Beloon je daarmee niet juist het afwijkende gedrag, bevestig je daarmee niet dat er is iets is om bang voor te zijn?

Onderzoek heeft uitgewezen dat troosten zeker op de korte termijn goed helpt. Maar het is erg afhankelijke van de context en het individuele dier of dit troosten, wanneer zich dit steeds herhaalt, niet ook een bekrachtiging wordt. Toch is dit zeer de vraag omdat de input die bv vuurwerk levert aan datgene wat de hond leert veel krachtiger is dan het lerend effect van het troosten. Troosten mag, zeker voor een korte periode.

Het is daarom de meest veilige aanpak om bij angst bij je dier te blijven en zelf een ontspannen houding aan te nemen. Denk aan: t.v. kijken, een boek lezen, normale routines volgen en het dier normaal aanspreken. Daarnaast blijft het treffen van voorzorgsmaatregelen belangrijk.

Stress signalen en aanpas strategieën

Soms zijn stress signalen subtiel. Je moet ze leren zien. Tongelen, kort snuffelen aan de grond, schudden, stressgapen en hijgen. Elk dier kiest ook zijn of haar eigen strategie om met de stress om te gaan. De een kruipt onder het bed of in de Bench, de ander kruipt tegen de baas aan. Dwing je hond niet, laat zijn of haar coping strategie leidend zijn. Sleutel woord is: Relax!

Vuurwerktraining

U kunt uw hond ook een doe-het-zelf-mini-vuurwerk training geven. Gebruik daarvoor verschillende geluiden. gebruik buivoorbeeld speelgoedautootjes met sirenes, klappertjes pistool, trektouwtjes etc.

Houdt een dusdanige afstand dat de hond het geluid net verdraagt zodat hij niet in paniek raakt. Doe ondertussen favoriete spelletjes met uw hond en combineer het leuke met datgene waar hij van slag van raakt. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de geluiden en het leuke spel. Ga niet te snel en begin met een grote afstand tussen de geluiden en uw hond.

Er zijn uiteraard ook goede professionele cursussen voor honden die bang zijn voor geluiden. Daarbij is het verstandig uzelf te laten begeleiden door trainers die ook gediplomeerd / geaccrediteerd gedragsdeskundig zijn en met niet te grote groepen werken (max. 8 honden) zodat ook individuele aandacht mogelijk is.

Het grote voordeel van de trainingen is dat u de oorzaak zelf aanpakt en niet (alleen) de symptomen.

Medicijnen

Wanneer het niet lukt met trainen alleen kan het nodig zijn om gebruik te maken van (kalmerende) medicijnen.

Kalmerende medicijnen en middelen voor de lange termijn

Clomicalm®
Dit middel heeft echter een veel langere inwerktijd nodig dan de middelen voor de korte termijn. Het vermindert het angstgevoel en verbetert het emotionele evenwicht. Het verbetert niet alleen het welzijn van uw dier maar maakt het ook beter gevoelig voor trainingen. Begin hier al begin november mee.

Pexion ®
Dit middel is eigenlijk een middel dat wordt gebruikt bij epilepsie. Het is echter ook geregistreerd voor gebruik bij (acute) angst. Dit middel kan (bijvoorbeeld) ook al enige weken voor oud en nieuw worden ingezet. Voor dit middel geldt dat uw dier gezond moet zijn en dus (recent) moet zijn nagekeken, voor de dierenarts dit middel mag meegeven.

Adaptil®
Dit middel heeft een range aan verschillende producten die een kalmerend geurhormoon verspreiden; bijvoorbeeld een verdamper die via het stopcontact het geurhormoon in huis vernevelen. Soms is alleen dit hulpmiddel al voldoende, maar ook dit moet al geruime tijd van te voren worden toegepast. Ook met dit middel moet u dus al begin november starten.

Voedingssupplementen
Hieronder vallen de volgende producten: Telizen ® en Zylkene ® Ook zijn er bepaalde dieetvoeders met dergelijke kalmerende stoffen er al in verwerkt. Deze middelen lijken in de praktijk bij milde angst redelijk te werken.

Kalmerende medicatie voor de korte termijn.

Op dit moment zijn er twee geregistreerde middelen op de markt die bij angst voor harde geluiden kunnen worden toegediend.

Sileo ®
De werkzame stof is een narcose middel dat echter in lage doseringen alleen angst remmend en dus niet sedatief, werkt. Het wordt in de wang toegediend (dus niet slikken!). Zie hier een goede instructievideo.

  • Voordeel: het zijn prima werkende middelen die u in acute situaties kunt inzetten.
  • Nadeel: er zijn contra indicaties: het mag niet aan dieren worden toegediend die problemen hebben met hun lever, nieren of hart. Dat betekent dat uw dier moet worden gecontroleerd (of kort geleden nog is gecontroleerd) voor de dierenarts het middel mag voorschrijven.

Pexion ®
Dit middel is eigenlijk een middel dat wordt gebruikt bij epilepsie. Het kan echter ook korte tijd gebruikt worden bij acute angst. Ook voor dit middel geldt dat uw dier gezond moet zijn en dus (recent) moet zijn nagekeken, voor de dierenarts dit middel mag meegeven.

 Alprazolam
Dit is het middel dat u van ons het best kent en gewend bent. Dit middel is een humaan middel. Wij mogen dat (vanwege wettelijke regels) alleen voorschrijven wanneer er geen geregistreerd alternatief is. Inmiddels is dit er wel (m.n. Sileo ® ) en om die reden mogen de alprazolam tabletten alleen nog maar worden voorgeschreven aan die patiënten waarbij Sileo ® niet in gezet mag worden (dus: lever-, nier-, en hartpatiënten).

Nog een aantal overige tips op een rij:

  • Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatiewaar het geen last van vuurwerk heeft) zodat de hond extra moe is.
  • Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voor het vuurwerk begint. Gebruik kauwstaaf, voerspelletjes, Kong en dergelijke.
  • Sluit de gordijnen op tijd zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
  • Zet uw radio of tv aan (met programma’s met rustige geluiden).
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken. Dek de bench bijvoorbeeld af met een deken.
  • Blijf zelf rustig en houdt uw normale routine aan.

Willie van de Visser – Ruitenbeek
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?