Atopie bij de hond

Wanneer uw hond veel last heeft van jeuk, regelmatig ontstoken oren, plekken in de lies of oksel of voortdurend aan de voetjes likt, kan het zijn dat het allergisch is voor stoffen in de omgeving.

Wij noemen dit bij dieren atopie, vergelijk het maar met hooikoorts bij mensen.
Dieren kunnen er veel of soms maar weinig last van hebben. Er zijn goede behandelmogelijkheden, maar het succes valt of staat met een gedegen vooronderzoek waarbij geen stappen mogen worden overgeslagen.

Wat is atopie

Atopie is een allergie waarbij de stoffen waarvoor uw dier allergisch is (allergenen) het lichaam binnen komen via de luchtwegen of via de huid.
De klachten kunnen het hele jaar hetzelfde zijn (en zijn dan niet seizoensgebonden), of alleen in een bepaalde tijd van het jaar optreden (wel seizoensgebonden). Het kan gebeuren dat dieren die een seizoensgebonden allergie hebben uiteindelijk ook het hele jaar door klachten krijgen.

Het is belangrijk om te weten dat atopie bijna nooit helemaal geneest. Meestal is een levenslange behandeling noodzakelijk. Maar met goed onderzoek, een op maat gesneden therapie en een goede begeleiding kunnen de klachten van verreweg de meeste patiënten zeer goed onder controle gehouden worden.

Klachten

De belangrijkste klacht bij de hond is jeuk. Vooral de kop, voetjes, oksels en liezen zijn aangedaan. Dit komt doordat de cellen waarmee het lichaam op die allergenen reageert niet gelijk over de huid verdeeld zijn. Vandaar de typische locatie van de klachten. Ook andere klachten kunnen optreden: astmatische klachten, niezen, verkleuring van de vacht, oogontstekingen, oorontstekingen en anaalklierontstekingen. Soms is een van deze mogelijkheden het enige dat u aan uw hond of kat merkt. Bijvoorbeeld: in 10-15% van de gevallen heeft een atopische hond uitsluitend chronische oorontstekingen.

Seizoensgebonden allergie

In het voorjaar zien we meestal een allergische reactie op boom-  of plantenpollen. Er bestaan bloeikalenders waarop u kunt zien wanneer welke boom- of bloemsoort bloeit.

Een dier dat in de nazomer een seizoensgebonden allergie heeft kan ook goed een vlooienallergie hebben. Dit is een allergie tegen vlooienspeeksel. Daarom is het belangrijk dat uw vlooienbestrijding 100% dekkend is. Het onjuiste gebruik van middelen maar ook het niet consequent en op tijd toedienen ervan is er de oorzaak van dat de bestrijding vaak niet succesvol is. Gebruik daarom middelen die makkelijk zijn en u helpen bij het trouw uitvoeren ervan. Overleg met uw dierenarts wat voor uw hond de beste keuze is.

Niet-seizoensgebonden allergie

Stoffen die het hele jaar door voor problemen kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld:
Huisstofmijt, wol, kapok, veren, huiskamerplanten en huidschilfers (van andere dieren, maar ook van de mens). Ook de voeding kan dan verantwoordelijk zijn voor de allergie. Zie verder onze informatie over de voedselallergie. 

Huidtest

Wanneer een voedingsallergie eerst door middel van een voedingstest is uitgesloten, kan er (ook bij ons) een huidtest gedaan worden. In de huid worden stofjes gespoten om te zien waar uw dier nu precies op reageert. Met deze informatie kan dan een soort vaccin gemaakt worden waarmee we de allergische reactie kunnen uitdoven. Dit heet hyposensibilisatie of ook wel de Antigeen Specifieke Therapie (AST). Voor de huidtest hoeft uw dier niet onder narcose en de test kan al na 20 minuten worden afgelezen.

Bloedtest

Een huidtest doen wij altijd i.c.m. een bloedtest. Dit verhoogt namelijk de ‘pakkans’ en dus het uiteindelijk resultaat. De uitslag van de bloedtest is meestal binnen een week bekend.

Andere therapieën

Wanneer hyposensibiliseren niet mogelijk of succesvol is, kan gekozen worden voor medicijnen die in staat zijn de heftige ontstekingsreacties te onderdrukken. Er zijn dan verschillende mogelijkheden.

Prednison-achtige medicijnen. Ze hebben een bijna gegarandeerd effect, maar de bijwerkingen zijn (zeker op langere termijn) fors. Wanneer toch voor deze medicijnen gekozen wordt dan streven we naar een zo laag mogelijke dosering.

Een veel veiliger middel is Atopica®. Dit middel is een heel selectieve remmer van het immuunsysteem. Het heeft een vergelijkbaar effect als de prednison-achtige medicijnen, maar zonder de ernstige bijwerkingen ervan. Nadelen zijn: het duurt 14 dagen voor het werkt (de eerste periode moet dus met aanvullende medicatie overbrugd worden). De kosten liggen een stuk hoger dan van prednison. Er zijn wel milde bijwerkingen bekend die weer verdwijnen als de behandeling wordt beëindigd.

Het meest recente middel heet Apoquel® wat nog specifieker werkt. Het kent geen bijwerkingen en werkt binnen vier uur. Ook dit middel is kostbaar maar geeft een snelle verlichting van de (jeuk) klachten en kan ook voor korte termijn worden in gezet.

Ondersteunende maatregelen

Een zieke huid zal door de slechte functie van de huidweerstand, sneller last hebben van bijkomende infecties. Dit kunnen bacteriële infecties zijn of ze worden veroorzaakt door een gist. De bacteriën en gisten veroorzaken op hun beurt ook weer veel irritatie en jeuk. Veel allergie-patiënten moeten daarom regelmatig voor deze bijkomende infecties behandeld worden.

Shampoos maken ook een belangrijk deel uit van de extra zorg die we de patiënt kunnen bieden. Dit kunnen desinfecterende shampoos zijn (om de bacteriën te bestrijden), maar er zijn ook shampoos die de huid in een betere conditie brengen en de allergenen in de vacht verminderen.

De huidweerstand kan ook verhoogd worden door de huidlaag te verrijken met bepaalde vetzuren. Hiervoor zijn speciale spot-on preparaten ontwikkeld. Deze vetzuren kunnen ook aan de voeding worden toegevoegd. Er zijn speciale diëten op de markt die een aantoonbaar effect hebben op de huidklachten.

Meestal is een combinatie van diverse stenen nodig om de muur tegen de allergie te bouwen. Dit zal per individu verschillen. Wij werken graag met u samen om het leven van uw huisdier te veraangenamen.

Voor meer informatie over allergieën en therapieën kunt u uiteraard bij ons terecht.

Laura Post
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?