Chocolade vergiftiging

Honden kunnen bepaalde stoffen uit chocolade niet zo goed verwerken, waardoor het giftig voor ze kan zijn. Hoe puurder de chocolade, hoe groter het risico. Verschijnselen kunnen variëren van onrust tot een coma. Raadpleeg dus altijd direct een dierenarts wanneer u vermoedt dat uw dier chocolade heeft gegeten.

Waarom is chocolade giftig voor honden?

Chocolade wordt gemaakt van cacao. Cacao bevat de stoffen theobromide en cafeïne. Deze stoffen kunnen niet goed verwerkt worden door het lichaam van de hond. Of de hond er ook daadwerkelijk ziek van wordt, hangt af van het gewicht van de hond en hoeveel cacao hij heeft binnengekregen. Naarmate de chocolade puurder is, bevat deze meer cacao en is daardoor gevaarlijker voor uw dier. Witte chocolade bevat geen cacao en is dus niet gevaarlijk voor honden.

Is chocolade ook giftig voor katten?

Ook katten kunnen niet zo goed tegen de stoffen in chocolade. Omdat katten vrij kieskeurig zijn qua eten, komt chocoladevergiftiging bij katten minder vaak voor.

Wat zijn de verschijnselen van chocoladevergiftiging?

De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij zware vergiftiging ontstaan er hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Wanneer een drachtige hond teveel chocolade eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven. De eerste verschijnselen treden meestal na vier tot twaalf uur op.

Hoe te handelen bij chocoladevergiftiging?

Wanneer uw hond (mogelijk) chocolade heeft gegeten, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts voor overleg. Houd de verpakking bij de hand en probeer een schatting te maken van de hoeveelheid die uw hond heeft binnengekregen.
Wanneer de hoeveelheid te veel kan zijn geweest zal de dierenarts uw hond met een injectie laten braken om zoveel mogelijk chocolade nog uit de maag te krijgen voor het in het lichaam wordt opgenomen.

Wanneer de chocolade al is opgenomen en vergiftigingsverschijnselen zich aandienen wordt uw hond opgenomen en aan het infuus gelegd. Soms is intensievere therapie nodig.

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Laat chocolade daarom nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen liggen!

Willie van de Visser – Ruitenbeek
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?