Demodex

Puppy’s die op de kop of elders op het lijf ineens kale plekken ontwikkelen die meestal niet jeuken zijn verdacht van een Demodex infectie. Deze infectie gaat meestal vanzelf over, soms is een beetje hulp van medicijnen of een shampoo nodig. In zeldzame gevallen is er sprake van een gegeneraliseerde uitbraak van demodex. Dit is meestal een gevolg van een weerstandprobleem bij het dier en vergt verder onderzoek en uitgebreide therapie.

Wat is puppyschurft? (Demodex canis)

De Demodex mijt komt ook bij gezonde honden en katten in (heel) kleine aantallen op de huid voor. Ze zitten  in de haarfollikels of in buitenste laag van de huid.  Ze leven van (afgestorven) huidcellen en talg. Door de aantasting van de haarfollikels vallen de haren uit. Pups en kittens worden in het nest gedurende de eerste levensdagen met deze parasiet besmet. Elke diersoort heeft zijn eigen Demodex, de parasiet is dus niet besmettelijk voor mensen en in de omgeving gaat de mijt snel dood.

Klachten

Er zijn drie vormen van demodicose:

Lokaal

Deze vorm wordt vooral gezien bij jonge honden (drie tot acht maanden oud). Vooral op het lijf, de poten en de kop verschijnen kale plekken, meestal zonder jeuk. Soms is er roodheid en zijn er schilfers te zien. Deze vorm verdwijnt meestal (95%) spontaan in drie tot acht weken en keert zelden of nooit terug. Een behandeling kan de genezing wel versnellen.

Alleen op de voetjes

De huid van de teentjes (vooral rond de nagels) is ontstoken. Er wordt flink aan gelikt waardoor (bij een witte vacht) de voetjes rood verkleuren. Dit kan erg lijken op de rode voetjes die bij allergische huidaandoeningen voorkomen.

Gegeneraliseerde demodicose (zeldzaam)

Als  gevolg van een onderliggende ziekte, bijvoorbeeld van het afweersysteem of een stofwisselingsziekte die de afweer vermindert, kan er een (zeer) uitgebreide huidontsteking ontstaan. De ontstoken huid kan roodheid, zwartverkleuring, korsten en zelfs etterende plekken vertonen. De huid is meestal erg pijnlijk en er is vaker sprake van jeuk. Deze honden zijn meestal tussen de twee en vijf jaar oud en kunnen behoorlijk ziek zijn. Een veel uitgebreider onderzoek is noodzakelijk.

Diagnose

De Demodex mijten zijn door de dierenarts te vinden door haren uit te trekken of de huid flink af te krabben met een speciale scherpe lepel en het monster onder de microscoop te bekijken.

Behandeling

  • De locale vorm geneest meestal vanzelf en een behandeling is meestal niet nodig
  • De gegeneraliseerde vorm moet wel behandeld worden. Daarbij is het opsporen van de onderliggende ziekte en de behandeling ervan, belangrijk voor het resultaat.
  • Verder moet de soms de bijkomende bacteriële huidontsteking behandeld worden (antibiotica, desinfecterende shampoos etc.)

Controle

De controle van de behandeling vindt plaats door middel van huidafkrabsels. Wanneer op 2 verschillende momenten (met een maand tussentijd) de huidafkrabsels negatief zijn is de patiënt genezen. Bij de gegeneraliseerde vorm blijft echter continue alertheid geboden.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?