Een nieuwe pup

Wij begeleiden u en uw pup graag gedurende de eerste belangrijke levensmaanden. Hiervoor hebben wij een puppyconsultatie programma in het leven geroepen. Een soort consultatiebureau voor pups dus.

Kwam een pup vroeger alleen op de vaccinatie momenten, nu mag u ook komen op de leeftijd van vier, vijf en zes maanden. Deze momenten wordt u begeleid door één van onze paraveterinairen. Vooral de gebitswisseling en de groei vormen belangrijke aandachtspunten. Deze paraveterinaire consulten zijn kosteloos. Omdat tijdens deze laatste consulten alleen maar leuke dingen gedaan worden en we belonen met veel knuffels en brokjes, doen we er alles aan een leuke relatie te ontwikkelen met uw pup!

De vaccinaties

Via de moedermelk heeft uw pup – als het goed bij de moeder gedronken heeft en de teef goed is gevaccineerd – afweerstoffen meegekregen. Deze stoffen beschermen uw pup enkele weken tot enkele maanden heel goed.
Als de pup goed gedronken heeft en veel antistoffen heeft binnen gekregen, kunnen deze antistoffen soms wel drie maanden overleven. Daarna moet de pup eigen antistoffen opgebouwd hebben.  Wanneer een pup gevaccineerd wordt kunnen de antistoffen van de moeder deze vaccinatie blokkeren. Omdat we niet precies weten wanneer deze antistoffen verdwenen zijn moet er meerdere keren gevaccineerd worden.
Daarnaast hebben sommige onderdelen van de enting een booster nodig. Dit is een herhalingsvaccinatie die – door het aanspreken van het geheugensysteem van het immuunsysteem – dan pas een volledige respons geeft en voldoende bescherming biedt.
Waarom wij er niet voor zijn om pups te titreren leest u op de pagina vaccineren op maat.

Het basis vaccinatie schema voor het eerste levensjaar is:

Leeftijd

Vaccineren tegen:

6 weken Parvo en Hondenziekte
8-9 weken Parvo en Leptospirose (L4) en Besmettelijke Honden Hoest

12 weken

Parvo, Leptospirose (L4), leverziekte, Hondenziekte

Hondsdolheid (Rabiës) (als u met de hond naar het buitenland wilt).

6-12 maanden Alles herhalen

Besmettelijke Honden Hoest en Rabiës alleen indien nodig.

Het is verstandig jaarlijks te vaccineren. Een jaarlijkse vaccinatie is echter niet voor alle ziekten nodig. Bij het vaccin dat wij gebruiken, ontstaat voor bepaalde ziekten waartegen wordt gevaccineerd een bescherming van minimaal 3 jaar. Dit geldt voor Parvo, Hondenziekte, Leverziekte. Tegen de Leptospirose familie moet echt elk jaar worden gevaccineerd. Deze familie veroorzaakt ook (ernstige) ziekten bij de mens en het vaccineren van honden heeft dus ook alles te maken met de volksgezondheid.

Vaccineren tegen hondsdolheid

Er is een wettelijke verplichting uw hond tegen hondsdolheid (rabiës) te vaccineren wanneer u met uw hond naar het buitenland wilt. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen en maximaal 3 jaar oud zijn. Dit laatste geldt voor het specifieke vaccin die wij in onze kliniek gebruiken. De rabiësvaccinatie moet apart in het Europees paspoort van uw hond of kat vermeld worden. Er zijn landen die aanvullende (soms erg strenge) eisen stellen. Op de website van het Landelijke Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG), staan de eisen per land vermeld.

Ontwormen

Wormbestrijding begint al op hele jonge leeftijd. In het eerste half jaar van het leven gaat dit vooral om spoelwormen, daarna spelen ook andere wormen, met name de lintworm, een belangrijke rol.

Pups worden al in de baarmoeder met wormlarven besmet. Onmiddellijk na de geboorte worden alle pups met wormen besmet via de moedermelk, dit gaat door tot de pups gespeend worden. Daarom is een goede ontworming in het eerste levensmaanden erg belangrijk, ook in verband met het feit dat mensen, vooral kinderen, vatbaar zijn voor een wormbesmetting.

Wormen kunnen de afweer van uw pup onderdrukken. Daarom is het belangrijk dat al ruim voor de 1e vaccinatie met ontwormen wordt begonnen. Anders kan het immuunapparaat onvoldoende op de vaccinatie reageren. Wij adviseren het volgende schema:

Ontwormen, op een leeftijd van 2, 4, 6, 8 weken, daarna elke maand tot en met 6 maanden leeftijd. LET OP: ook de teef moet op deze momenten ontwormd worden.

Vanaf een leeftijd van 6 maanden kunt u uw hond elk kwartaal standaard ontwormen, maar u kunt er nog beter voor kiezen om elk kwartaal de ontlasting te laten onderzoeken. Daarover leest u op de pagina “Over wormen, vlooien en teken”. Informatie over regionale wormbesmettingen en ontwormingsadvies worden gegeven door het onafhankelijke ESCCAP.

De voeding

Een goede puppyvoeding is tegenwoordig maatwerk. Het is sterk afhankelijk van het ras en de snelheid van de groei. Onze paraveterinairen zijn goed geschoold om u hierover precies te kunnen adviseren. Daarbij kunt u een complete ‘voeding-bijsluiter’ en een proefverpakking van ons meekrijgen met daarop informatie over de juiste hoeveelheden.

Geef geen extra’s in de vorm van pap, pens of vlees (zeker geen rauw vlees!). Ze veroorzaken vaak een verstoring van de uitgebalanceerde voeding en (onder meer) een risico voor wormbesmetting.

Chip

Het is het sinds 1 april 2013 wettelijk verplicht dat pups voor 7 weken leeftijd gechipt worden en voor 8 weken leeftijd worden ingeschreven door de fokker bij een databank. Via een registratiebewijs is dit te controleren. Meer informatie hierover kunt u hier vinden.
Heeft u vragen of twijfels over de juiste chipregistratie van uw pup, neem dan contact met ons op.

Ziektekostenverzekering

Er zijn inmiddels meerdere ziektekostenverzekeringen voor huisdieren op de markt met bijna 20 verschillende soorten polissen. Op verzekerjehuisdier.nl kun je deze polissen met elkaar vergelijken en een proefberekening laten maken voor uw eigen wensen. Ons algemeen advies is: verzeker je huisdier! Zie verder onze informatie over verzekeren.

Willie van de Visser – Ruitenbeek
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?