Gebitsproblemen bij honden

Gebitsproblemen bij honden

Veel honden hebben in meer of mindere mate gebitsproblemen. Dit komt onder andere omdat veel honden geen gebitsverzorging krijgen (bijv. poetsen). Als wij onze tanden niet dagelijks zouden poetsen, zou ons gebit er net zo uitzien als dat van veel honden.

Een slecht gebit kan zeer pijnlijk zijn voor uw hond, maar dit laten ze vaak niet merken. De meeste eigenaren merken vaak pas na een gebitsbehandeling het verschil! Vaak wordt er gedacht dat het dier ‘gewoon oud is’; tot na de behandeling: dan zijn ze ineens speels en levendig. Ook het feit dat uw dier goed eet, zegt niets over het wel of geen pijn hebben. Ze eten vaak door totdat het zeer ernstig is.

Aanwijzingen die kunnen duiden op een gebitsprobleem bij uw hond zijn onder andere een slechte adem, anders kauwen (op één kant, brokjes laten vallen), slecht eten, kwijlen, niet bij de kop willen worden aangeraakt, minder spelen, wrijven aan de snuit, veel tandsteen en rood tandvlees.

Daarnaast is een slecht gebit vaak een bron van infectie. Dit kan zeker bij oudere dieren of dieren met een verzwakte afweer leiden tot ontstekingen van belangrijke organen, zoals het hart, de alvleesklier of de nieren.

“Gebitsproblemen bij de volwassen hond kunnen onder andere bestaan uit parodontitis & wortelpuntabcessen, afgebroken tanden of kiezen, wortelkanaalontsteking.”

Parodontitis & wortelpuntabcessen

De meest voorkomende aandoening is parodontitis. Dit kan variëren van een beetje tandplak of wat rood tandvlees tot zeer veel tandsteen met pus en heftig ontstoken tandvlees. Uiteindelijk komen de tanden en kiezen los te zitten of kan er een wortelpuntabces ontstaan. Soms ontstaat er dan onder het oog een zwelling. Dit alles is uiteraard zeer pijnlijk. Deze aandoening komt vaker voor bij kleinere hondenrassen dan bij grotere hondenrassen.

Parodontitis en het hiermee gepaard gaande leed kan voorkomen worden door gebitsverzorging. Poetsen is net als bij ons het allerbeste. Voor meer informatie kunt u hier verder lezen.

Afgebroken elementen & pulpitis

Bij honden die op harde dingen kauwen (bijv. botten, stenen, stokken) kan er soms een tand of kies (af)breken. Het wortelkanaal kan dan bloot liggen, waardoor er een wortelkanaalontsteking ontstaat. Een afgebroken tand of kies is een spoedgeval. Buiten het feit dat een open wortelkanaal zeer pijnlijk is en het een bron van bacteriën is die in de bloedbaan terecht komen, kan het element dan soms nog worden behouden. De behandeling bestaat uit een wortelkanaalbehandeling of het verwijderen van de afgebroken tand of kies.

Het kan voorkomen dat er een stukje van het glazuur is afgebroken. Bijvoorbeeld na het bijten op iets hards. De tand of kies wordt hierdoor erg gevoelig, omdat de zenuwkanaaltjes open komen te liggen. Ook kan het op den duur ontstekingen veroorzaken.

Afhankelijk van bijvoorbeeld de plek waar het glazuur is afgebroken, kunnen we de plek sealen. We brengen dan een hard beschermlaagje over de glazuurbeschadiging heen, waardoor er geen pijn en ontstekingsrisico meer is.

Bij honden die met een balletje of een stok spelen, zie je vaak slijtage van de elementen. Dit gaat echter langzaam, waardoor de tand of kies tijd heeft om een soort korstje over het wortelkanaal te maken. Daardoor komt het wortelkanaal (meestal) niet bloot te liggen, zoals het geval is bij een breuk.

Op www.gebitscontrole.nl kunt u nog meer informatie vinden.

Wilt u weten hoe het gesteld is met het gebit van uw hond, dan kunt u een afspraak voor een gebitscontrole maken.

Heeft u nog vragen?  dan helpen wij u graag verder.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?