Het algemeen onderzoek tijdens de jaarlijks controle

Herinnering

Elk jaar ontvangen honden en katten een herinneringsoproep voor hun jaarlijkse enting.  Een vaccin mag alleen door een dierenarts worden toegediend nadat uw dier is onderzocht en gezond bevonden is.  Daarom is het jaarlijks onderzoek van uw hond of kat dat daaraan vooraf gaat net zo belangrijk. Wanneer alles oké is, verloopt dit onderzoek razendsnel. Daardoor denken veel mensen dat hun huisdier “alleen voor een prikje” is geweest. Maar toch is uw huisdier dan grondig gecontroleerd.  Graag vertellen we u daarom wat de inhoud is van een algemeen onderzoek tijdens de jaarlijkse controle.

Vast protocol

Uw dier wordt volgens een vast protocol nagekeken en de bevindingen worden vastgelegd in het patiëntendossier. Belangrijk om niks te vergeten en ook later weer te kunnen terugvinden.

Wegen

Voorafgaand aan het onderzoek wordt uw dier gewogen. Het gewicht geeft een heel belangrijke eerste indruk van de gezondheid van uw hond of kat. Overgewicht kan gepaard gaan met problemen en willen we liefst signaleren en helpen bijstellen. Maar ook onverwacht afvallen is reden voor extra aandacht tijdens het onderzoek.

Vragen aan de eigenaar

De dierenarts stelt een aantal algemene vragen. Bijvoorbeeld over het eten en drinken, het plassen en het poepen. Bij niet gecastreerde teefjes wordt gevraagd naar de loopsheid.

Het lichamelijk onderzoek

Dan start het lichamelijk onderzoek. Dit duurt meestal 1-3 minuten als er geen bijzonderheden worden gevonden.

  • We letten erop of er sprake is van een afwijkend adempatroon. Soms is dit heel subtiel zodat een eigenaar het nog niet eens heeft opgemerkt. Dan zal een hond of kat bijvoorbeeld meer dan normaal zijn buik gebruiken ter ondersteuning van het ademen.
  • We noemen het net als bij de mens “de pols opnemen” maar doen dat bij dieren niet aan de pols, maar aan een slagader in de liezen. Beter is dan ook om te spreken over pulsatie – de golfbeweging die je aan een slagader kunt voelen en die voortkomt uit de hartslag. De kracht en de regelmaat van deze pols geven dus veel informatie over de werking van het hart.
  • De temperatuur nemen we alleen op als er aanleiding voor is (meestal dus niet tijdens het jaarlijks onderzoek, maar wel wanneer uw dier niet lekker is).
  • Er wordt op het oogslijmvlies gelet en de lip wordt opgetild om de roze binnenkant te bekijken, dit geeft informatie over de slijmvliezen. Deze kunnen te licht van kleur zijn (bloedarmoede) of zelfs geel zijn (leverproblemen) maar ook kleine bloedinkjes bevatten – een stollingsstoornis. Verder moeten ze gewoon lekker vochtig zijn (bij uitdroging worden ze droger). Kortom een blik op binnenkant van de lip geeft veel informatie. Vervolgens wordt het gebit beoordeeld: eventuele afwezigheid van elementen, ontstekingen, mate van tandsteenvorming. Een slecht onderhouden en pijnlijk gebit kan aanzienlijke welzijnsproblemen opleveren voor uw dier.
  • De dierenarts voelt naar bepaalde oppervlakkig gelegen lymfeknopen, bijvoorbeeld in de hals van de hond. Wanneer er ergens in de buurt een ontsteking zit kan de lymfeknoop die dit gebied controleert als gevolg hiervan vergroot zijn. Door alle lymfeknopen af te checken komen we dus ontstekingen op het spoor. Voorbeeld: lymfeknoop in de knieholte is vergroot – er blijkt een ontstoken teennagel te zijn. Zijn alle lymfeknopen vergroot dan is dit reden voor vervolgonderzoek!
  • De huid, vacht en nagels worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld op schilfers, haaruitval, aanwijzingen voor vlooien, kale plekken etc. Wij kijken tevens de oren goed na als onderdeel van de huid.
  • Het hart wordt beluisterd met de phonendoscoop en soms worden ook de longen ermee onderzocht.

Alleen wanneer er ergens in dit protocol afwijkende zaken worden gevonden, wordt er een vervolgonderzoek gestart of in elk geval geadviseerd (zoals bijv. bloedonderzoek). En wanneer er afwijkingen zijn, kan het soms verstandig zijn de enting even uit te stellen.

Wanneer het allemaal goed is, is uw huisdier dus zeer waarschijnlijk helemaal gezond. En dat is goed om te weten!

Vaccinatie

De vaccinatie die uw hond of kat uiteindelijk krijgt is ook op maat gesneden. Er zijn basis vaccins, maar ook vaccins die u alleen in bepaalde situaties nodig hebt (bijvoorbeeld de rabiës vaccinatie voor het buitenland). Tegen sommige ziekten werkt het vaccin drie jaar, tegen anderen een jaar. Daarom krijgt uw dier het ene jaar een grote en het andere een kleine ‘cocktail’. Welke vaccinatie uw dier nodig heeft wordt met u besproken.

Preventieve gezondheidszorg

Vervolgens neemt de dierenarts met u de preventieve maatregelen door die voor een blijvende gezondheid van belang zijn zoals: ontwormen, vlo- en teek bestrijding en indien nodig gewichtsreductie.

Uiteraard is er altijd tijd voor het stellen van vragen. Soms helpt het om een vragenlijstje bij de hand te hebben!

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?