Kauwstrips voor honden

Er zijn globaal drie soorten kauwstrips voor honden.

  • Hele zachte (zoals Dentistix) raden we af.
  • De gemiddeld harde kauwstrips (zoals bullepezen, opgerold of plat) raden we aan met kanttekening.
  • De hardere kauwstrips (zoals de kunststof kauwstrips, keiharde botten en bijvoorbeeld hertengeweien) raden we sterk af.

De hele zachte kauwstrips zijn zeer smakelijk en zijn in een mum van tijd opgegeten. Het effect van deze kauwstrips zit dan ook niet in het mechanisme van het kauwen. Er zitten volgens de fabrikant stofjes in die tandplakvorming remt. Er wordt wel 80% vermindering geclaimd. Deze beweringen zijn echter nooit hardgemaakt in gedegen wetenschappelijk onderzoek. Daar komt bij dat deze kauwstrips veel zout bevatten en daarmee een extra zout belasting betekenen in het totale dieet van uw hond. Hierom en vanwege het gebrek aan bewijs van de effectiviteit ervan, raden wij deze kauwstrips af.

De extra harde kauw materialen lijken echt bij te dragen aan de mechanische reiniging van het hondengebit – en dat doen ze ook! Er is echter een groot nadeel aan verbonden: er is een groot risico op het breken van elementen op deze harde materialen. Ook de wolf in het wild heeft misschien minder last van tandplak en -bederf, maar breekt vaak de kiezen of tanden op de harde botten van hun prooien. Een gebroken element is erg pijnlijk en kan snel ontstoken raken met alle gevolgen van dien. Ook deze kauwstrips moeten we dan ook sterk af raden.

De beste kauwstrips zijn die strips waarbij je met de duimnagel een klein krasje kunt maken. Een hond is er een klein halfuur mee bezig en belast het gebit goed. Wanneer deze strips maar recht-toe-recht-aan zijn gemaakt kan er niet veel mee mis gaan. Dit is anders als er rare hoekjes of knopen aan zitten die als laatste stukje overblijven, In hun gulzigheid kunnen deze in z’n geheel worden ingeslikt en deze kunnen dan al in de slokdarm of verderop in de darmen vast lopen. Neem dus platte strips of bullenpees rolletjes zonder knopen.

Gezond tandvlees bloedt niet. Wanneer u bloedsporen op de kauwstrips vindt, betekent dat het zelfde wanneer u bloedend tandvlees bij het poetsen heeft: er is sprake van tandvleesirritatie, ontsteking of zelfs parodontitis en het is tijd om de dierenarts naar het gebit te laten kijken!

Lisa de Nier
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?