Licht verteerbaar dieet bij braken en diarree

Braken en diarree is vervelend voor zowel uw dier als voor u. Veel eigenaren willen er dan ook zo snel mogelijk vanaf. Wij willen u hierbij helpen met onderstaande adviezen.

Wanneer de diarree nog niet langer bestaat dan 14 dagen, spreken we van acute diarree. Meestal wordt dit veroorzaakt door een virus of uw dier heeft iets verkeerds gegeten. Wanneer uw hond last heeft van braken en diarree dan is het verstandig om het dieet aan te passen. Meer hoeft u meestal niet te doen. De meeste dieren verbeteren binnen 24-48 uur. Is dit niet het geval neem dan contact op met de dierenarts.

Wanneer uw dier (vooral) braakt

 • Geef de eerste dag helemaal geen eten en (vrijwel) geen drinken. Het vasten heeft als doel de maag en de darmen weer tot rust te laten komen. U kunt eventueel de tong wat nat maken of een klein bodempje water aanbieden.
 • Het braken moet binnen 24-48 uur wel stoppen zodat u weer met vast voedsel kunt beginnen. Blijft het dier braken dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Deze zal dan een algemeen onderzoek doen, de uitdroging controleren en een uitgebreid buikonderzoek doen.
 • Wanneer er medicijnen zijn voorgeschreven die het braken moeten verhelpen en uw dier is ook nu niet binnen 24-48 uur gestopt met braken, dan is een controle bezoek noodzakelijk. De dierenarts zal (na een check-up) een aanvullend onderzoek adviseren.

Wanneer er (vooral) sprake is van diarree

Wanneer uw dier niet braakt, maar alleen aan de diarree is en verder geen duidelijke ziekteverschijnselen toont, dan is vasten niet meer op z’n plaats. Het (zieke) maagdarmkanaal heeft juist licht verteerbare en hoogwaardige voedingsstoffen nodig heeft voor het herstel.
Vasten zal het herstel nu juist vertragen.

Wat kunt u geven? Begin (indien nodig) met vloeibare voeding en bouw op naar steeds vastere voeding.

 • Begin met orale rehydratie oplossingen. Dit zijn oplosbare zouten die als eerste noodzakelijk zijn voor een herstel en het slechtst door lichaam gemist kunnen worden. Ze voorkomen uitdroging.
 • Het Convalescence Support van Royal Canin of de Nutribound flesjes zijn voedingen die voor vrijwel 100% door het maagdarm kanaal wordt opgenomen. Het draagt op deze wijze enorm bij aan het herstel.
 • Geef licht verteerbaar hoogwaardige zachte voeding. Wij adviseren de voedingen van Hills (i/d dieet in verschillende vormen) en Sanimed (Intestinal of Atopy/sensitivity) Dit is verkrijgbaar in blik, als worst of als brok die u met water kunt verdunnen tot pap. Het is kant en klaar en geheel aangepast aan wat uw dier nu nodig heeft.
 • U kunt dergelijke voedingen (voor een deel) ook zelf maken. Lijst van voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn:
 • Brinta met water (gebruik GEEN melk) en voeg per halve liter water een theelepeltje zout toe.
 • Gekookte kip, witvisfilet (Tilapia, Pangasius)
 • Gekookte (witte) rijst of (witte) pasta (de laatste bevat ook eiwitten!)
 • Cottage Cheese of andere milde kaassoorten

Het nadeel van het zelf maken van dieetvoeding is dat er essentiële voedingstoffen ontbreken. En dat terwijl darmen die ziek zijn juist optimale voeding nodig hebben. Geef in het begin kleine beetjes en warm het even op in de magnetron of au-bain-marie. U kunt de voeding eventueel vermengen met gekookte rijst en of pasta.

Voedingsschema

 • Dag 1:  Eventueel vasten; zie instructies hierboven
 • Dag 2: Geeft veel kleine porties eten verdeeld over de dag b.v. elke 2-3 uur; het moet elke dag een beetje beter gaan
 • Dag 3: Maak de porties geleidelijk wat groter en geef ze minder vaak.
 • Dag 4: Als het goed gaat kunt u nu beginnen met mengen. Het eigen voer mengt u in een kleine verhouding met het dieet. Doe steeds meer van het eigen voer door het dieet en schakel zo langzaam over. Na een week moet uw dier het eigen eten weer kunnen verdragen.

Uw dier mag zich niet slomer of zieker gaan gedragen. Eigenlijk moet het elke dag een beetje beter gaan. Het braken moet zeker binnen 24-48 uur gestopt zijn. De diarree kan wat langer aanhouden soms wel een kleine 2 weken. Dit is geen probleem mits het herstel –langzaam maar zeker- doorzet.

Wanneer moet u weer met ons contact opnemen?

Uw dier mag zich niet slomer of zieker gaan gedragen. Eigenlijk moet het elke dag een beetje beter gaan. Het braken moet zeker binnen 24-48 uur gestopt zijn. De diarree kan wat langer aanhouden soms wel een kleine 2 weken. Dit is geen probleem mits het herstel –langzaam maar zeker- doorzet.

Laura Wind – Post
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?