Slide
onderzoek ontworming2017-12-28T12:03:01+01:00

Het onderzoek

Onderzoek

In november 2016 promoveerde Rolf Nijsse op de spoelwormbesmetting door honden. Hij vond dat 4,6% van de honden eieren van de spoelworm uitscheiden. Daarbij speelde de volgende factoren een rol: leeftijd, hoeveel de hond losliep, het al of niet eten van ontlasting van andere honden en het verblijf in een pension. Hij vond ook dat er geen relatie was met de frequentie van ontwormen, dus het maakte niet uit of een hond vier keer of maar een keer werd ontwormd. De kans op het uitscheiden van eitjes leek daar los van te staan terwijl je zou verwachten dat vaker ontwormen zou leiden tot minder eiproductie. In slechts 16% van de hondeneigenaren werd de frequentie van vier keer per jaar ontwormen, gehaald. Het lijkt er dus op dat het advies om de hond goed te ontwormen niet echt helpt bij het voorkomen van besmetting omdat de adviezen maar heel matig worden opgevolgd. Kan het dus niet beter?

Andere dieren scheiden ook (andersoortige) spoelworm eieren uit. Denk aan de vos en de kat. Los van de zwerfkatten werd al een percentage van 7% gevonden van huiskatten die spoelworm eitjes uitscheidden.

Een andere factor verstoorde het onderzoek: het blijkt dat 50% van de hondenpoep van andere honden eet. Wanneer in deze ontlasting een spoelworminfectie zit dan komen deze eitjes via het poep eten binnen, passeren onverrichterzake het darmkanaal en worden als eitje in de ontlasting van de etende hond teruggevonden. Dit betreft echter geen infectie maar een passerend eitje. Wanneer deze honden opnieuw ontlasting indienden (maar dan nadat ze 3 dagen geen hondenpoep hadden gegeten) werd 49% van het onderzoek negatief.

Het onderzoek berekende dat de hond voor 36% verantwoordelijk is voor de besmetting en de kat (zwerfdieren meegerekend) voor 46%. Wanneer 90% van de eigenaren vier keer per jaar zou ontwormen zou het percentage van de hond kunnen dalen tot 28%, niet voldoende dus. Daarvoor zou veel vaker ontwormd moeten worden. Dit lijkt echter een niet realistische doelstelling omdat nu slechts 16% de vier keer per jaar frequentie haalt (i.p.v. 90%). Het moet dus anders.

Het opsporen en gericht behandelen van de groep honden die echt verantwoordelijk is voor het uitscheiden van spoelworm eitjes zou een veel effectievere methode zijn dan alle dieren blind vier keer per jaar behandelen. Er is dus een kleine groep honden die steeds maar weer een infectie doormaakt en dat heeft te maken met allerlei factoren die de weerstand blijkbaar verzwakken. Ook in de winter neemt het aantal infecties toe!

Conclusie

Honden zijn voor een belangrijkdeel verantwoordelijk voor de besmetting van de omgeving en onvoldoende eigenaren lijken bewust te zijn van het risico voor de volksgezondheid. Slechts een beperkt deel van de eigenaren ontwormd voldoende vaak en een beperkt deel ruimt de ontlasting van de hond op. Ook katten (en vossen) moeten betrokken worden in de bestrijding van spoelwormen. Het is niet nodig dat alle honden vier keer per jaar ontwormd worden, alleen die groep die vaak een infectie door maakt. Deze zijn op te sporen door regelmatig ontlasting onderzoek te laten doen in plaats van blind ontwormen.

Willie van de Visser – Ruitenbeek
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden

Hamersveldseweg 74

3833 GS Leusden

033 – 494 44 88

info@dierenkliniekleusden.nl

AGENDA

HIER STAAT EEN ACTIVITEIT

NIEUWS

Hallo wereld.

Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Pas het aan of verwijder het en start met bloggen.

Ga naar de bovenkant