Vlooien en vlooienallergie

Vlooien

Eén vlooienpaar legt honderden eitjes (10-25 per dag). De eitjes vallen van uw huisdier af. Uit deze eitjes komen larven die zich op de vloer met o.a. huisstof voeden. De larven ontpoppen en tenslotte komen jonge lichtbruine vlooien uit de pop. Dit ontpoppen kan door 2 dingen veroorzaakt worden; trillingen en warmte. Wanneer u terugkomt van vakantie liggen de rijpe poppen te wachten. Wanneer u binnen komt lopen springen ze massaal open en merkt u de omvang van de besmetting in huis. De cyclus van vlooien kan in warme tijden (zomer, en winter bij de verwarming) in 3 weken rond zijn! In de pop kan een vlo zelfs langer dan een jaar overleven.

Vlooienbestrijding

De volwassen vlo leeft op uw hond, maar andere stadia van de vlo leven in uw huis. Uw huis is een prima broedplaats voor de eitjes, larven en poppen van de vlo. Ook in de winter is het er lekker warm. Dit betekent dat u niet alleen de vlooien op uw dier moet bestrijden, maar vooral ook in de omgeving. Voor elke vlo die u op het dier vindt, zitten er twintig nieuwe te wachten in huis. Een goede vlooienbestrijding moet zich dus zowel op de vlooien op het dier richten als op die in de omgeving.

Bestrijding in huis

Om uw huis te behandelen kunt u kiezen voor een goede omgevingsspray. Deze spray bevat een middel dat de ontwikkeling van eitjes en larven voorkomt.

Reinig uw huis grondig door zuigen en dweilen. Vergeet niet de stofzuigerzak na afloop weg te gooien in verband met de besmetting met vlooieneitjes en larven. Spray het oppervlak daarna grondig, vooral tapijten, kleden, kieren en ligplaatsen. Enkele uren luchten. Daarna is het belangrijk dit middel te laten hechten aan de omgeving. Dus enkele dagen tot een week niet stofzuigen! Eventueel deze handelingen na een maand nog eens herhalen tegen de poppen die weer zijn uitgekomen. Door zo te handelen werkt de spray een half jaar lang na.

Vlooienbestrijding op uw hond

Voor de bestrijding van vlooien op het dier zijn er vele middelen verkrijgbaar. Zeker als uw huisdier allergisch is, is het belangrijk dat de vlo snel gedood wordt na het contact met het bestrijdingsmiddel. Wij geven u hier graag het advies over dat precies past bij uw dier en uw specifieke wensen en omstandigheden. 

Vlooien-allergie

Een vlooienallergie is een uit de hand gelopen afweerreactie tegen het speeksel van de vlo. Deze allergie veroorzaakt een heftige jeuk, vooral op het achterlijf. Om deze allergie te ontwikkelen is één vlooienbeet in de 2 weken voldoende. U hoeft dus geen vlooien op uw hond te vinden. Soms zijn ze alleen langs geweest om bloed te zuigen en inmiddels weer van uw dier afgesprongen. Een echte vlooienallergie is goed te behandelen door een consequente, sluitende vlooien bestrijding. 

Behandeling van vlooienallergie

Bij de behandeling van een vlooienallergie zijn er drie onderdelen van belang. Ten eerste de bestrijding van de allergie. Ten tweede een eventuele bestrijding van de huidontsteking en ten derde zorgen voor een goede vlooienbestrijding. De allergie kan worden bestreden met middelen die de afweerreactie normaliseren. Daarnaast is het belangrijk alle secundaire gevolgen aan te pakken met bijvoorbeeld speciale shampoos.

Willie van de Visser – Ruitenbeek
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?