Poetst u al het gebit van uw hond?

Waarom poetsen?

Het poetsen van het gebit van uw huisdier is belangrijk om gebitsbederf te voorkomen of in elk geval te vertragen. De veroorzaker van gebitsbederf is tandplak.

Tandplak is een opeenhoping van bacteriën die zich verschuilen in een beschermlaagje, de zogenaamde bio-film. Deze wordt door de bacteriën zelf aangemaakt om zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld antibiotica. Tandplak is dan ook op maar één manier te bestrijden en dat is poetsen!

De tandplak veroorzaak een tandvleesontsteking (gingivitis) net onder het randje van het tandvlees. Met goed poetsen en ontsmetten is dit proces te genezen of minstens af te remmen.

Het tandvlees zit met een strak ‘bandje’ ook wel het epitheliaal ligament’ vast onder aan de kroon van de tand of de kies. Het vrije randje van het tandvlees is slechts 0.5 – 1 mm diep en wordt een ‘sulcus’ genoemd. Tandplak is in staat om het stevige epitheliale ligament kapot te maken, eenmaal kapot is het definitief kapot. Vanaf dat moment praten we niet meer over een tandvleesontsteking maar over een parodontitis. Dat wil zeggen dat de ontsteking dieper langs de wortel de kaak in dringt. De ontsteking zorgt uiteindelijk voor botresorptie (kaakbot verdwijnt) en dat is een pijnlijk proces.

Dieren laten deze pijn niet of nauwelijks merken, dat is hun aard. Veel eigenaren zijn dan ook verrast wanneer we – bijvoorbeeld door op de kies te tikken – laten zien dat de kies weldegelijk pijnlijk is.

Tandenpoetsen

Doel van het poetsen is dus: tandplak bestrijden en het proces van gingivitis naar parodontitis voorkomen. Is er eenmaal sprake van een parodontitis dan proberen we verder schade zoveel mogelijk te voorkomen door te poetsen.

Het aanleren van het poetsen gaat het beste in verschillende fases; neem hier rustig de tijd voor, zodat het leuk blijft. Het is belangrijk dat uw dier het leuk vindt, dus beloon uw dier na het poetsen.

  • Fase 0 – wen uw dier eraan dat u met uw vingers de bovenkaak via de huid (dus aan de buitenkant) mag masseren. Lukt dit goed ga dan eens met uw vingers aan de binnenkant van de lip op de kaak masseren.
  • Fase 1 – Bij honden kunt u een gaasje om uw vinger doen; bij katten kunt u een wattenstaafje gebruiken. Wrijf met vervolgens over de tanden en kiezen. U zult zien dat het gaasje geel verkleurt – dit is de plak!
  • Begin met de buitenkant van de boven hoektanden, die zijn het makkelijkste te bereiken. Als dit goed gaat, kunt u verder gaan met de buitenkant van de bovenste kiezen en/of de snijtanden. Als laatste kunt u de buitenkant van de onderste kiezen en eventueel zelfs de binnenkant van de kiezen poetsen.
  • Fase 2 – Wanneer dit goed lukt gebruik dan tandpasta (voor hond of kat) op het gaasje. Tandpasta voor mensen is niet geschikt, omdat dit fluoride bevat. Dit is giftig voor honden en katten.
  • Fase 3 – Wanneer uw dier dit allemaal goed toe laat, vervang het gaasje dan voor een zachte tandenborstel die past bij de grootte van de mond van uw dier. Gebruik ook nu dus de tandpasta (voor hond of kat) (CET-tandpasta of Orozyme)

Poets de tanden van uw dier op deze manier minstens één keer per dag; vaak werkt dit het makkelijkst als u het op een vast moment doet.

Daarnaast kunt ook Dentisept® gebruiken. Dit is een gel dat ook chloorhexidine bevat en langer blijft plakken wanneer u dit langs de tanden en kiezen aanbrengt. Gebruik dit 2x per week. Zo worden de bacteriën constant bestreden.

Poetsen na een behandeling van het gebit
Tijdens het wisselen of na een gebitsbehandeling waarbij tanden of kiezen zijn getrokken, moet u voorzichtig zijn met het poetsen. De mond is dan erg gevoelig en het poetsen kan dan pijnlijk zijn. Als er tanden of kiezen zijn getrokken, kunt u na circa 3-4 dagen weer met het poetsen op de niet-pijnlijke plekken. Na 7-10 dagen kunt u voorzichtig aan weer overal poetsen.

Gebitscontrole
Het is verstandig om het gebit van uw dier minstens eens per jaar te laten controleren. Wij doen dit standaard bij het jaarlijks onderzoek (bij de vaccinatie). Zijn er echter problemen of het poetsen lukt niet: kom dan elk half jaar.

Poetsinstructie
Mocht het poetsen niet lukken, dan kunt u bij onze paraveterinairen terecht voor een poetsinstructie. Indien het poetsen dan alsnog niet lukt, vertellen wij u graag meer over alternatie vormen van gebitsverzorging

Lisa de Nier
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?