Schilfermijt – cheyletiella

Jonge honden met veel schilfers in hun vacht en een beetje jeuk zijn verdacht van de vachtmijt, ook wel ‘wandelend roos’ genoemd. Het is een onschuldige infectie die met de juiste middelen snel voorbij is.

Vachtmijt

De vachtmijt komt voor bij de hond, de kat, het konijn en de cavia, maar deze hebben steeds hun eigen soort mijt. Geïnfecteerde dieren kunnen als een soort contactallergie ook jeuk en rode vlekjes veroorzaken bij mensen, vooral op de armen en het bovenlijf.

De mijt maakt tunnels in de bovenste laag van de huid en in huidschilfers en heeft een cyclus van 4 weken. De eitjes van de mijt kleven aan de haren en deze haren vormen dan ook het grootste risico voor besmetting.

Meestal wordt deze besmetting al in het nest opgelopen waardoor de mijt vooral (maar niet uitsluitend!) bij jonge dieren wordt gezien. Met een vergrootglas kan men de mijt als bewegende huidschilfertjes waarnemen vandaar de bijnaam ‘wandelend roos’.

Klachten en diagnose

De klachten kunnen erg variëren. Soms is er nauwelijks sprake van jeuk, andere dieren hebben er erg veel last van. Vaak wordt vooral bovenop de rug veel haar verloren en met name bij honden valt de typische overmatige schilfering op. Bij (langharige) katten zijn de klachten meestal subtieler. Soms is er alleen sprake van het typische ‘katteneczeem’ (miliaire dermatitis) of alleen maar kaalheid. De diagnose wordt gesteld door de mijt of diens eieren tussen de afgenomen haren aan te tonen, bijvoorbeeld door na het kammen het materiaal met een vergrootglas te bekijken. Ook kan gezocht worden met de plakband methode of kunnen veel huidschilfers verzameld worden met de stofzuiger. Het monster wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.

Behandeling

De vachtmijt is goed te behandelen met de meeste spot-on formuleringen (druppel in de nek) tegen vlooien.
De kans op herstel is groot, meestal binnen 10 dagen tot 4 weken. Wel moeten alle dieren waarmee contact is geweest behandeld worden en is het verstandig om de omgeving goed (huishoudelijk) te reinigen om herinfectie te voorkomen.
Eventuele plekjes bij mensen verdwijnen vanzelf wanneer de mijten bij het dier eenmaal weg zijn.

Laura Post
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?