Schurft – scabiës

Wanneer uw hond of kat zich extreem krabt en wanneer daarbij ook kleine rode plekjes of bultjes gezien worden, moet u denken aan een vorm van huidschurft die ‘scabiës’ genoemd wordt. Secundaire huidinfecties en het vele krabben kunnen uw dier zelfs algemeen ziek maken. Gelukkig zijn deze schurftmijt en de bijkomende infecties, goed te behandelen.

Waar heeft mijn hond of kat last van als het huidschurft (scabiës) heeft?

Scabiës veroorzaakt opvallend veel jeuk, rode plekken en bultjes die na kapot krabben overgaan in korsten, schilfers en kaalheid. Bijkomende bacteriële infecties verergeren het beeld. De mijten hebben een voorkeur voor de dun behaarde huid en dus worden de beschadigingen vooral gezien aan de oorschelpen (met name randen), ellebogen, hakken en buik. Ook de voetjes zijn vaak betrokken. De rug van de hond of kat blijft meestal gespaard. De hond of kat kan algemeen ziek zijn en vermageren door de  jeuk (en dus veel krabben) de bijkomende infecties en de verminderde eetlust.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

Door diepe huid-afkrabsels te maken kán de mijt gevonden worden, maar dat lukt niet altijd. Daarom sluit een negatief onderzoek de mijt niet uit en kan soms toch voor behandelen gekozen worden op basis van de klinische verschijnselen. Het positieve effect van de behandeling is dan alsnog bewijzend voor de infectie.

Is huidschurft  goed te behandelen?

Huidschurft (scabiës) is goed te behandelen. Er zijn spot-on’s op de markt die om de 4 weken worden gedruppeld om de parasiet te doden. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn de bijkomende bacteriële infectie te bestrijden met een antibioticum kuur en of shampoos.

Kan ik scabiës voorkómen?

Vermijdt contact met dieren die lijden aan scabiës, en hanteer een strikte algemene hygiëne.

Kan ik ook huidschurft (scabiës) krijgen?

Mensen die in contact komen met honden die huidschurft hebben kunnen ook klachten krijgen. Ze kunnen kleine rode en jeukende bultjes op armen of bovenlijf krijgen. Wanneer de mijt bij het dier is behandeld, verdwijnt hij ook snel bij de mens. Soms is een aanvullende behandeling nodig.  Neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Meer over scabies

Scabiës bij de hond wordt veroorzaakt door een mijt die officieel ‘Sarcoptes scabiei’ heet. De huidschurft van de kat heet ‘Notoedres cati’ en lijkt erg op de scabiës mijt van de hond. De mijt zelf leeft op de gastheer, buiten die gastheer kan hij onder gunstige omstandigheden 1-3 weken overleven (bij kamertemperatuur slechts 2 tot 6 dagen). De mijt leeft in de diepere lagen van de huid. Hier graaft ze gangen en legt ze eitjes. De hele cyclus speelt zich af in de huid. De mijten worden door direct contact overgedragen.

Lisa de Nier
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?