Tandenwisseling bij de hond

Tandenwisseling bij de hond

Je kunt je het haast niet voorstellen, maar in drie maanden tijd is het hele gebit van uw hond gewisseld. Meestal verloopt dit vanzelf, maar soms gaat het niet helemaal zoals het hoort.

 Leeftijdsschatting

De volgorde waarin de melkelementen doorbreken en de leeftijd waarop deze vervangen worden door permanente elementen is soort specifiek. Er is individuele variatie en verschil afhankelijk van het ras en de grootte van het ras. Grote rassen wisselen meestal iets vroeger dan kleine rassen.

Tijdstip van doorbraak en wisselen

Doorbraak melkgebit

Aantal melkelementen

Wisselperiode

Of doorbraak

Aantal permanent

Voortanden 3-4 weken 12 3-5 maanden 12
Hoektanden 3-5 weken 4 5-6 maanden 4
Kleine kiezen 4-12 weken 12 4-6 maanden 16
Grote kiezen n.v.t. geen 4-6 maanden 8-12

Wisselen

In de kaak, onder het melkgebit, groeien de volwassen elementen. Door de groei van het volwassen element lost de wortel van het melkelement steeds verder op. Uiteindelijk hangt het melkelement alleen nog maar aan het tandvlees en valt eruit. Een normaal wisselend element heeft dus uiteindelijk geen wortel meer.

Bijten en diarree

Tijdens het wisselen hebben honden veel de neiging om meer te bijten dan normaal. Let tijdens deze periode erop dat u uw hond niet aanleert dat het normaal is om u te bijten! Blijf duidelijk uw grenzen aangeven. We zien vaak dat de honden meer speekselen dan normaal, vaak stinken ze ook een beetje uit de mond. Daarom is het verstandig om juist in deze periode voorzichtig uw hond te leren om hun gebit te laten poetsen. Ze leren dat dit een normale handeling is, de stank uit de mond is veel minder en het is belangrijk het wisselen in de gaten te houden. Tijdens het wisselen is het echter verstandig nog niet echt te poetsen, maar vooral te oefenen met aan de mond mogen zitten, de lippen optillen en honden tandpasta (lekker!) op de elementen te smeren, zonder te poetsen. Dit omdat de mond pijnlijk kan zijn tijdens het wisselen en de melkelementen zwakker zijn dan volwassen elementen en daardoor makkelijker af kunnen breken.

Een enkele keer hebben de honden in deze periode ook wat dunnere en onregelmatige ontlasting. Bij honden met staande oren gaan deze soms tijdelijk hangen. Dit heeft te maken met de verhoogde calcium behoefte voor het groeien van de tanden en kiezen. BELANGRIJK: geef geen extra calcium in het eten, anders kunnen er juist groeiproblemen ontstaan; goede commerciële voeding bevat voldoende!

 Persisterende elementen

Soms verloopt het wisselen niet goed. De melkelementen gaan er dan niet uit. Dit noemen we persisterende melkelementen. Te veel gebitselementen in een te kleine ruimte veroorzaakt standsafwijkingen van de elementen. Ook kunnen er haren en voedselresten tussen de elementen blijven zitten. Dit veroorzaakt vervolgens een tandvleesontsteking. Deze ontsteking en de eventuele standsafwijkingen kunnen beschadigingen veroorzaken en pijnlijk zijn.

Vooral de melkhoektanden blijven nogal eens zitten. Ook hiervoor geldt dat ze de stand van de permanente hoektanden beïnvloeden. Als u dus op 6 maanden leeftijd nog melkhoektanden naast de volwassen hoektanden in de mond ziet doet u er verstandig aan om ernaar te laten kijken en dit te laten corrigeren.

 Overige gebitsproblemen bij pups

Bij jonge dieren kunnen sommige elementen ontbreken. Dit kan zijn omdat ze nooit zijn gemaakt. In andere gevallen zijn ze wel gemaakt, maar blijven ze verstopt zitten onder het tandvlees. Door middel van een behandeling kunnen ze soms toch nog doorkomen. Ontbrekende elementen kunnen ook cystes vormen in het kaakbot en voor veel ellende zorgen. Het is altijd raadzaam een foto te maken om te zien of een element echt niet is aangelegd of dat er sprake is van een verborgen probleem.

Ook kunnen de elementen een afwijkende stand hebben. Wat regelmatig gezien wordt is dat één of beide van de onderste hoektanden te ver naar binnen staan en in het gehemelte prikken (linguoversie). Dit is erg pijnlijk en geeft een continue ontsteking van het gehemelte. Het is belangrijk om hier op jonge leeftijd (rond 3-4 maanden leeftijd) al aandacht aan te besteden, omdat het anders een levenslang probleem kan worden.

Naast een afwijkende stand van de elementen, kan ook de stand van de kaken afwijkend zijn, bijvoorbeeld bij een onder- of een overbeet. Dit komt regelmatig voor bij honden en ‘hoort’ bij sommige rassen. Uw dier heeft dan meer kans op het ontwikkelen van gebitsproblemen (met name tandsteen en parodontitis) en gebitsverzorging is dan extra belangrijk.

Tot slot: melkelementen kunnen gemakkelijk afbreken. Bijvoorbeeld door te wild te spelen met een flostouw. Vaak wordt gedacht dat dit niet zo erg is omdat de melktand er toch uit zal gaan. Dit is echter niet juist. Een melkelement heeft een groot en breed wortelkanaal. Wanneer dit kanaal door een breuk open ligt kan een infectie snel naar binnen toe waardoor de volwassen tand kan worden aangetast. Een gebroken melktandje is dus altijd een spoedgeval en moet zo snel en netjes mogelijk verwijderd worden!

 Controle op 4-5-6 maanden

Al met de pup vaccinaties wordt het gebit gecontroleerd op eventuele afwijkingen. Omdat sommige aandoeningen zoals persisterende elementen pas naar verloop van tijd zichtbaar worden, bieden we in onze praktijk gratis groei- en gebitscontroles aan bij één van onze paraveterinairen op 4,5 en 6 maanden leeftijd. Dit doen we om bovenstaande problemen zo vroeg mogelijk te signaleren en liefst te voorkomen. Tevens wordt het tandenpoetsen uitgelegd.

Laura Wind – Post
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?