Trombicula

Wanneer uw hond mee is op vakantie naar zuidelijker landen van Europa en ineens heftige jeuk krijgt aan de poten, de kop of de buik, ga dan op zoek naar kleine oranje (groepjes) mijten. Grote kans dat u de herfst- of oogstmijt vindt.

Herfst- of oogstmijt

De volwassen Herfstmijt leeft op rottend plantenmateriaal. Alleen het larve stadium (met 6 poten) gedraagt zich als een parasiet en voedt zich op dieren (en de mens). Dit stadium is gedurende de zomer en het begin van de herfst aanwezig, vandaar dat vooral in die tijd besmetting en overlast optreedt. De mijt heeft een helder oranje-rode kleur, is zo groot als een speldenknop en dus met het blote oog te zien. Vooral omdat ze zich vaak in groepjes op de huid nestelen. De mijt zuigt geen bloed maar voedt zich met weefselvocht en lymfe. Na 3 -15 dagen valt hij weer van zijn gastheer af. De mijt brengt geen ziektes over en verspreidt zich niet naar een ander dier. In ons land wordt deze mijt vooral in het zuiden gezien of de mijt wordt meegenomen van vakantie uit zuidelijker landen.

Klachten en diagnose

De plekken die het meest contact met de grond hebben zijn de plekken waar de mijt het meest gezien wordt: poten, kop, oren en buik. De mijt bijt in de huid en vooral door het contact met het speeksel van de mijt reageert de huid met een intens jeukende overgevoeligheidsreactie. Het dier gaat zichzelf vervolgens intensief likken en bijten, waardoor de huid nog verder geïrriteerd, ontstoken en kapot raakt.
De mijten kunnen met het blote oog of met behulp van een loep gezien en vervolgens onder de microscoop herkend worden. Vaak wordt de mijt al niet meer gevonden omdat ze  van de gastheer afgevallen zijn. Dan zijn alleen de gevolgen nog zichtbaar.

Behandeling en preventie

De besmetting verdwijnt, door het afvallen van de mijt, uiteindelijk vanzelf. Middelen  (m.n. sprays) tegen parasieten (zoals vlooien) die geregistreerd zijn voor het dier die last heeft van herfstmijten, zijn meestal afdoende om de mijt te doden.
Ook al zijn de mijten weg, de huidontsteking en vooral de jeuk moeten vaak apart behandeld worden omdat die langer duren.
Ter preventie kan er gebruik gemaakt worden van diverse middelen. Overleg hierover met uw dierenarts.
Woont u in een gebied waar deze mijt volop voorkomt, overweeg dan bijvoorbeeld uw kat binnen te houden. Vermijd bij het uitlaten van de hond de plekken waar de mijt (vermoedelijk) aanwezig is.

Willie van de Visser – Ruitenbeek
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?