Veel gestelde vragen over vaccineren2017-12-20T21:37:22+01:00

Veel gestelde vragen over vaccineren

Is vaccineren echt nodig?

De ontdekking van het vaccineren is een van de belangrijkste ontdekkingen van de geneeskunde geweest. Miljarden ziektegevallen en overlijdens konden hiermee op eenvoudige wijze voorkomen worden. Er zijn ziekten die vrijwel zijn uitgeroeid dankzij vaccinatiecampagnes. Vaccineren kan je alleen maar tot grote schade van mens en dier afwijzen.

Is elke vaccinatie even belangrijk?

Er zijn zogenaamde core (van kern) en non-core vaccins. Vaccins die beschermen tegen dodelijke of zeer ernstige ziekten noemen we core vaccins. Deze vaccins vormen de kern van het pakket en mag je niet missen.  Vaccinaties die alleen nodig zijn vanwege omstandigheden (pension, infectiedruk, buitenland eisen) maar waarvan de ziekte alleen in bijzondere omstandigheden ernstig verloopt noemen we non-core.
Voorbeeld: Leptospirose vaccinatie van de hond is een core vaccins, de besmettelijke hondenhoest is een non-core vaccinatie. Uw dierenarts kan u precies uitleggen welke vacinatie in uw situatie noodzakelijk is en welke niet.

Moet vaccineren jaarlijks? Dat doen we bij mensen toch ook niet?

  • Hoe lang een vaccinatie beschermt hangt af van ziekte en van de manier waarop het vaccin is gemaakt. Er zijn vaccinaties die bijvoorbeeld drie jaar werken andere moeten echt elk jaar opnieuw herhaald worden om voldoende bescherming te bieden.
  • Daarnaast speelt ook de omgeving een rol. Is er bijna geen infectiedruk dan kunt u langer zonder vaccinatie dan wanneer u naar een gebied gaat waar de risico’s hoger liggen. In Nederland leven we (als het gaat om de situatie bij mensen) in een relatief laag risicogebied en is herhaald vaccineren voor mensen dus niet nodig. Maar zodra u naar verre landen reist waar de situatie anders ligt, moet u de vaccinaties uit uw jeugd herhalen. Daarbij komt dat de meeste mensen (meer dan 95%) zijn gevaccineerd en er dus een populatie bescherming aanwezig is. Die enkeling die dan niet gevaccineerd is wordt niet ziek dankzij de hoge vaccinatiegraad van de populatie.
  • Bij dieren geldt het effect van de populatie bescherming ook. Bij sommige ziekten al vanaf 75% ingeënte dieren voor andere ziekten moeten echt meer dan 90% van de dieren ingeënt zijn. En daar zit dus ook het probleem: in Nederland is slechts 50% van de honden en slechts 25% van alle katten gevaccineerd. Er is dus nooit sprake van een populatie bescherming.
  • Daar komt bij dat de meeste ziekten in ons land gewoon aanwezig blijven. Ook moet u denken aan de invoer van al die illegale puppy’s die uit oost Europa ons land binnen gesmokkeld worden zonder een goede controle op vaccinaties Een voorzichtige schatting is dat dit gaat om 19.000 pups per jaar! We moeten er dus vanuit gaan dat er elk jaar weer ziekten ons land binnen komen. Niet vaccineren betekent dus een serieus risico lopen.

De jaarlijkse controle is zo eigenlijke het belangrijkste moment van het jaar. En als alles goed is, ook heel gezellig!

Kan er ook een titer bepaald worden of vaccineren wel nodig is?

Ja dat kan, maar daar zijn wel een aantal kanttekeningen bij te plaatsen. Daarover leest u op deze pagina.

Zijn er nog andere argumenten om jaarlijks langs te komen?

Jazeker, onderzoek heeft aangetoond dat bijvoorbeeld 20% van alle patiënten die ogenschijnlijk gezond zijn, toch iets onder de leden hebben wat ontdekt wordt tijdens de jaarlijkse check up.

Een jaar lijkt kort, maar u moet bedenken dat 1 jaar voor een kat of hond er 5 of meer voor u zijn.  Een jaar is dus eigenlijk best lang, zeker voor bepaalde aandoeningen als gebitsproblemen. Stelt u zich eens voor dat u elke 5 jaar naar de tandarts zou gaan….

Daarnaast kunt u dit moment, deze “quality time” met uw dierenarts, gebruiken voor al uw vragen en wordt u van de kant van de dierenarts weer bij gepraat over allerlei nieuwtjes. Bijvoorbeeld op het gebied van bestrijding van vlooien en teken. Of over voeding. Meer informatie over het algemeen onderzoek tijdens de jaarlijkse vaccinatie vindt u op deze pagina.

Lisa de Nier
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden

Hamersveldseweg 74

3833 GS Leusden

033 – 494 44 88

info@dierenkliniekleusden.nl

AGENDA

HIER STAAT EEN ACTIVITEIT

NIEUWS

Hallo wereld.

Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Pas het aan of verwijder het en start met bloggen.