Veelgestelde vragen over voeding

Moet ik een pup altijd pup-voeding geven?

Ja. De snelle groei vergt een andere samenstelling van de voeding. Dit geldt ook voor de junioren voedingen.

Is er echt zo’n groot verschil tussen gewone voeding en dat voor grote rassen?

Meestal wel. Bij snelgroeiende grote rassen komt de verhouding tussen de calcium en fosfaat erg nauw. Maar als een fabrikant deze nauwe grenzen maar in acht neemt kan deze voeding geschikt zijn voor grote rassen ook al staat dit niet op de zak. Dit vergt echter goede kennis van de betreffende voeding.

Wanneer moet ik starten met senioren voeding?

Dat kan al vanaf een jaar oud maar is meestal wat duurdere voeding. Daarom wachten de meeste mensen tot een leeftijd van 5 jaar (grote rassen) of 7 jaar (kleine rassen). Deze voeding is beter afgestemd op het ouder wordende hondenlichaam.

Is duurdere voeding altijd beter of betaal ik alleen voor het merk?

Ja, in het algemeen wel. Er is een aantal grote voedingsfabrikanten dat zelf onderzoek doet en alle nieuwe inzichten verwerkt in hun voedingen. U betaalt dan voor de beste voeding en niet alleen voor een label. Deze voedingen kunnen ook nagemaakt worden tegen lagere kosten. Welke keus u maakt ligt dus aan wat u weet over de fabrikant en het vertrouwen in hun recepten. Dat is voor een consument lastig te beoordelen. Onze paraveterinairen kunnen het beste advies op maat opstellen en op papier of digitaal aan u meegeven.

Hoe zit dat met verse rauwe (diepvries) voedingen, zijn die beter?

Nee. Deze voedingen kunnen net zo volledig zijn als brokken maar er kleven ook een aantal bezwaren aan. Er is uit onderzoek gebleken dat niet elke merk even volledig is als wel zou moeten. In verse voedingen kan zelfs een verkeerde balans (vooral een te hoog eiwitgehalte) tussen verschillende nutriënten gevonden worden. Zelf maken is nog veel moeilijker. Tenslotte is er een (groot) hygiëne risico. Er kleven bovendien geen bezwaren aan het geven van brokken persé. Ons advies is dan ook: ga voor safe en voer brokken van goede kwaliteit.

Moet een voer niet zonder granen zijn?

Vaak wordt bedoeld dat er geen tarwegluten in de voeding mogen zitten i.v.m. de kans op allergie met ernstige darmproblemen (coeliakie) als gevolg. De betere merken bevatten echter geen tarwegluten meer. Los daarvan is coeliakie een erg zeldzame ziekte. Andere koolhydraat bronnen (zoals rijst, mais of aardappel) kan een hond gewoon verteren en gebruiken als brandstof. Dit scheelt eiwit (en dus vlees en kosten) als bron voor de verbranding. Honden zijn door hun domesticatie beter in staat dit te verteren dan hun voorouder de wolf.

Mag een dier zelf bepalen wat het eet?

Nee. Dieren hebben – zeker als ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn – de neiging te veel te eten. U moet dus goed elke dag de portie voeding afwegen en afstemmen op de behoefte al naar gelang de hoeveelheid beweging die het heeft. Verdeel deze hoeveelheid over drie keer daags. Dat voorkomt dat u overdag uw hond laat snacken. Geef de voeding steeds nadat u zelf hebt gegeten (roedelleiders eerst!).

Kan ik zelf met het etiket op de zak voedingen vergelijken?

Dat kan wel, maar dat vergt wel een rekenkundige tussenstap. Gehaltes in voeding kan je alleen maar met elkaar vergelijken als je ze eerst omrekent per energie-eenheid in kilo Joules of calorie. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar het percentage eiwit van merk A vergelijken met merk B.

Wat zijn dieetvoedingen precies?

Dieetvoedingen zijn aangepaste voeding die precies passen bij de aandoening die uw hond heeft. Hier zit veel onderzoek achter en is altijd verstandig om in te zetten als de dierenarts een diagnose heeft gesteld waarbij een dieet kan helpen.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?