Uw hond veilig onder narcose

Het onder narcose gaan is voor u en uw hond vaak best een spannende aangelegenheid. Daarom is het fijn om te weten dat uw hond bij ons in goede handen is; wij zijn zeer zorgvuldig met alles rondom de narcose.

Voorbereidingen

Indien de narcose nodig is om een pijnlijke ingreep uit te voeren, dan adviseren wij u de avond ervoor alvast met de pijnstilling te starten. Hierna is het belangrijk dat uw hond geen eten meer krijgt, maar hij of zij mag wel drinken. Honden jonger dan 4 maanden hoeven slechts 3-4 uur van tevoren niet te eten.

De dag van de afspraak

Op de dag van de narcose wordt uw hond voorafgaand aan de narcose door één van onze dierenartsen uitgebreid na gekeken. Indien nodig wordt er nog extra onderzoek gedaan, bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Op basis hiervan wordt het meest geschikte narcose plan opgesteld, speciaal voor uw hond. Dit betekent dat zieke dieren soms een andere narcose krijgen dan gezonde jonge dieren.

Indien uw hond nog geen of onvoldoende pijnmedicatie heeft gehad, wordt dat ook op dit moment gegeven, zodat het werkt tijdens de ingreep.  Afhankelijk van de ingreep wordt er een combinatie van pijnstilling gebruikt.

Vervolgens krijgt uw hond vaak eerst een roesje (premedicatie). In veel gevallen gaat dit via een braunule (kraantje) in het bloedvat van één van de poten. Als de premedicatie is ingewerkt, volgt een inleidende slaapstof. Bij honden plaatsen we nu een tube (buisje) in de luchtpijp. Op deze manier kan er voor een optimale zuurstofvoorziening en een vrije luchtweg worden gezorgd. Dit is voor alle dieren van belang maar vooral voor de zogenaamde kortsnuitige rassen.
Indien er met een gasnarcose wordt gewerkt, wordt dit ook door middel van de tube toegediend.

Juist door het combineren van diverse moderne narcosemiddelen, wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau van de narcose.

In de meeste gevallen wordt er ook een infuus aangelegd. Dit is onder andere om de vochtbalans, de bloedsomloop en de bloeddruk op peil te houden. Ook wordt de afvoer van narcosemiddelen versneld en worden de organen zo ontlast.

Voorzieningen

Om de narcose goed te laten verlopen, beschikken wij over twee moderne narcosetoestellen.  Deze toestellen beschikken beiden over beademingsmogelijkheden.  Ze worden jaarlijks onderhouden en dagelijks getest en gecontroleerd. Ook is er uitgebreide bewakingsapparatuur aanwezig, zoals hartbewaking, een zuurstofmeter en temperatuursondes.

Tot slot is een goede paraveterinair ondanks alle apparatuur onmisbaar. Daarom is er tijdens de gehele narcose altijd een paraveterinair aanwezig om alles goed in de gaten te houden.

Na de ingreep

Na afloop van de narcose wordt uw hond goed in de gaten gehouden en kan het rustig wakker worden in de opname ruimte. De hokken zijn verwarmd (belangrijk tegen het afkoelen tijdens en na de narcose) en indien nodig kunnen we op het hok ook zuurstof aansluiten.

Nadat u de nodige uitleg heeft gekregen, kunt u uw dier weer mee naar huis nemen om van de ingreep te herstellen. U ontvangt daarbij van ons een duidelijke instructiebrief voor de nazorg na de ingreep. Bij twijfels of vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Willie van de Visser – Ruitenbeek
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?