Vergiftiging

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw dier iets heeft binnen gekregen dat niet gezond is voor hem of haar: twijfel dan niet maar neem onmiddellijk contact met ons op.

Hoe eerder u belt hoe beter het is. De maag doet er een 3-6 uur over om het eten te verwerken en naar de darmen af te geven. In deze periode kunnen we uw dier met een injectie laten braken en zo verder opname van de verkeerde stoffen voorkomen. In het artikel ‘Niet laten braken met zout’ leest u waarom het oude huismiddeltje – braken met zout – niet zo’n goed idee is en sterk wordt afgeraden.

Wanneer het toch langer is geleden en er zijn al klachten die veroorzaakt worden door een mogelijk gif dan zal uw hond in de meeste gevallen worden opgenomen. Met een infuus proberen we de nadelige effecten op te vangen en het lichaam te ‘spoelen’. Vaak wordt ook gewerkt met actieve kool (Norit®) en laxeermiddelen om de verder opname zoveel mogelijk te beperken.

Wij kunnen indien nodig terugvallen op het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum die ons kan helpen bij onbekende stoffen te doen wat nodig is. Neem daarom indien mogelijk de verpakking mee van het middel dat de hond heeft binnengekregen.

Niet alleen giftige middelen kunnen kwaad. Ook voedingsmiddelen waar wij geen last van hebben kunnen honden ziek maken. Denk aan chocolade of marsepein. En vergeet vooral de producten niet met suiker vervangende xylitol dat dodelijk is voor honden. Op de pagina ‘Chocoladevergiftiging’ vindt u meer specifieke informatie over hoe te handelen wanneer uw hond chocolade heeft gegeten.

Verder zijn er verschillende kamerplanten gevaarlijk (zie internet bij twijfel) en denk ook aan overblijfselen van wiet (of ontlasting van verslaafden) in die gebieden waar u de hond uitlaat. Wees altijd alert en reageer bij twijfel meteen.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?