Voedingsallergie en eliminatiedieet

Uw hond  is verdacht van een voedselallergie. Dat betekent dat uw huisdier vermoedelijk reageert op een of meer bestanddelen in het huidige voer. Het is niet zonder meer aan te geven welke stoffen dit zijn. Deze stoffen kunnen zitten in de brokjes of blikvoer, maar ook in tussendoortjes als hondenkoekjes, kattensnoepjes, kauw botjes e.d. Ook al komt voedsel via het maag-darmkanaal het lichaam binnen, toch komt deze allergie vaak tot uiting in de vorm van jeuk en oor- of huidproblemen.

Hoe stellen we de diagnose?

Omdat een voedingsallergie niet via een bloed- of huidonderzoek onderzoek kan worden vastgesteld, is de eerste stap in het allergieonderzoek altijd het doorlopen van de voeding test. Anders zou deze oorzaak gemist of over het hoofd gezien kunnen worden.

Omdat de oorzaak van de meeste voedselallergieën vooral komt van de eiwit- (lees: vlees-) bron is onze zoektocht vooral daarop gericht. Er zijn verschillende wegen die naar een diagnose kunnen leiden.

De beste aanpak is nog steeds om te werken met een zelf bereid voer dat bestaat uit een eiwitbron én een koolhydraat bron. Welk vlees gekozen wordt hangt sterk af van waar uw hond in zijn of haar leven al contact mee heeft gehad. Dit zal met u overlegd worden. Meestal wordt gekozen voor paardenvlees. Vooral voor honden die getraind zijn met b.v. stukjes frikadel is dit geen goede keuze omdat in veel frikadellen paardenvlees verwerkt is en ze dus ook daar een allergie voor hebben kunnen opbouwen.

Let ook op: vlees van evenhoevigen (herkauwers) vertoont vaak kruisreactie, dus als uw hond niet goed op rundvlees reageert heb je kans dat ook geit of hert niet goed gaat en zo geeft kalkoen weer een kruisreactie met kip.

Meestal moet u dit vlees zelf kopen en klaarmaken.

Er zijn inmiddels een aantal commerciële worsten beschikbaar die gelijkwaardig zijn en ook als testdieet gebruikt kunnen worden. Vaak moet er nog wel een koolhydraat als aardappel of rijst aan toevoegen. Voorbeelden:

 • Sanimed Pure Duck worsten (bij ons verkrijgbaar en complete voeding)
 • Trovet Unique Proteine worst of kuipjes (kuipjes voor kleine hondenrassen)
 • Naturis Compleet paard (Koolhydraat toevoegen)
 • Carnivoer 100% paard (Koolhydraat toevoegen)

Om verschillende redenen kan het noodzakelijk zijn toch te werken met gehydrolyseerde brok voedingen. De regel is echter dat u (als de patiënt niet reageert) 2-3 merken gebruikt moet hebben voor we de voedingsallergie min of meer kunnen uitsluiten. De weg naar de diagnose is dus langer.

Het eliminatiedieet

Op grond van de klinische verschijnselen wordt gestart met een zogenaamd eliminatiedieet:

 • Bij voorkeur zelf bereid (zie boven);
 • 6-8 weken;
 • Gebruik (i.o.m. ons) het volgende vlees: struisvogelvlees, paardenvlees of geitenvlees met gekookte rijst of aardappels (geen macaroni): 75 gram per 5 kg lichaamsgewicht van zowel het gekookte vlees als de gekookte rijst/aardappels per dag. Deze hoeveelheid is een richtlijn; als uw huisdier een grote eter is, geef dan zeker meer;
 • Meng het dieet de eerste 3 dagen met het oorspronkelijk voeder (de verhouding per dag wisselen) om te laten wennen;
 • Indien diarree optreedt, b.v. gekookte rijst in blender fijnmaken, vervangen door witbrood of aardappel of laten vervallen;
 • Het is belangrijk om naast dit dieet niets anders te geven; dus ook geen snoepjes, koekjes of kauwbotjes;
 • Goed om te weten: er ontstaan geen tekorten als dit dieet gedurende maximaal 10 weken wordt gegeven.

Graag hebben we elke 2 weken even telefonisch contact en zien we uw hond terug op 6 en 8 weken na start van de test.

Aanvullende therapieën

 • Wanneer uw hond erg veel last heeft van jeuk en het resultaat van de test dus even op zich laat wachten of zelfs niet komt dan kunt u de voeding test combineren met het jeuk-remmende middelen Apoquel® of Cytopoint®. Dit zijn de enige middelen dat u in deze test situatie mag inzetten zonder de test te beïnvloeden.
 • Daarnaast kunt u gerust een shampoo gebruiken of de vachtconditie verbeteren.

Al deze stapjes kunnen helpen de jeuk te verminderen of dragelijk te maken.

Diagnose

De diagnose is pas definitief wanneer de klachten op het testdieet verdwijnen, weer terugkomen op de oude voeding en opnieuw verdwijnen op het testdieet. Deze laatste stappen vergen dus wat doorzettingsvermogen! Daarentegen betekent een diagnose wel een levenslang dieet. De diagnose moet dus wel echt juist zijn!

Laura Wind – Post
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?