Castratie van de teef

Loopsheid

Onze honden worden, op een leeftijd van 6 – 18 maanden, voor het eerst loops en de loopsheid kan zich vervolgens 1 – 3 keer per jaar herhalen. Een loopsheid duurt gemiddeld 3 weken. Wanneer de teef vruchtbaar gedekt kan worden verschild per individu maar meestal is dit rond de 10e dag van de loopsheid.

Schijndracht

Vier tot acht weken na het einde van de loopsheid kan een teef schijnzanger worden. Dit is een natuurlijk proces, en geen ziekte. Dit verschijnsel kan echter wel uitgebreide vormen aannemen. De melkklieren worden groter, gaan melk maken en het gedrag verandert soms sterk: veel piepen, aandacht vragen, minder eten, binnenshuis vaak wat slomer, soms gecombineerd met wat agressiever gedrag. Mogelijk treedt nesteldrang op. Soms is het goed de teef te helpen door deze periode in te korten met behulp van medicijnen.

Castratie van de teef

Sterilisatie (het afbinden van eileiders of zaadleiders) wordt alleen bij mensen uitgevoerd. Meestal wordt ervoor gekozen om de eierstokken geheel te verwijderen. Dit wordt ook bij het vrouwelijke dier ‘castratie’ genoemd. In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om ook de baarmoeder te verwijderen, maar het mag wel wanneer dit technisch makkelijker is. Baarmoederontsteking wordt veroorzaakt door de hormonen die door de eierstok worden geproduceerd. Het weghalen van de eierstokken is in principe voldoende om dat probleem te voorkomen.

Waarom castreren?

De belangrijkste reden waarom wij adviseren om een teef te laten castreren, is het voorkomen van borstkanker. Elke loopsheid doet de kans op borstkanker toenemen. Uit onderzoek blijkt dat van de 4 teven die niet gecastreerd zijn, er 1 borstkanker krijgt. De kans op borstkanker is na de castratie voor de eerste loopsheid 50 maal kleiner (0,5 %). Daarnaast krijgen gecastreerde teven geen baarmoederontsteking meer, tenzij er hormonen toegediend worden. Ook is de kans op suikerziekte bij een gecastreerde teef veel kleiner.

Wat zijn de nadelen

Teven die gecastreerd zijn hebben een licht verhoogde kans op het ontwikkelen van urine-incontinentie. Deze hormoon-afhankelijke incontinentie is in de meeste gevallen goed te bestrijden met medicijnen. In het algemeen geldt dat grotere honden een grotere kans hebben.

Voor sommige (langharige) rassen geldt dat de vachtstructuur verandert. Andere gevolgen van de castratie zijn sneller overgewicht, en (heel soms) verandering van het karakter.

Type operatie

De operatie kan doormiddel van een standaard buikoperatie uitgevoerd worden of door een (vaak duurdere) laparoscopische methode. De voordelen van de laatste methode staan ter discussie en hebben zeker ook te maken met de gebruikte narcose technieken en goede pijnbestrijding die een moderne kliniek echter ook gebruikt bij de andere techniek. Bij de laparoscopische methode wordt de buik opgeblazen om goed in de buik te kunnen werken. Dit geeft druk op het middenrif en dus op het hart en de longen. Dat is niet erg mits de kliniek maar beschikt over een goede beademing. Het is goed daarnaar te informeren.

Andere anticonceptie?

Het geven van anticonceptiepillen of –prikken raden we sterk af. Uit onderzoek blijkt dat de kans op het ontwikkelen van borstkanker en baarmoederontsteking hierdoor juist toeneemt.

Soms wordt er, ondanks de nadelen, toch voor deze medicijnen gekozen; bijvoorbeeld wanneer u later nog een nestje van uw hond wil, maar nu geen last van de loopsheid wilt hebben. Deze medicijnen kunnen echter ook een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van de teef.

Lisa de Nier
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?