Aandachtspunten bij de oudere kat

Bij oudere katten zien we bepaalde klachten relatief vaak voorkomen. Om de bijbehorende ziekten in een zo vroeg mogelijk stadium te onderkennen, hebben we de meest voorkomende voor u op een rij gezet.

Veel drinken

Niet alleen door nierproblemen kan een kat meer gaan drinken; ook door leverproblemen, schildklierproblemen of suikerziekte kan dat gebeuren. Normaal drinkt een kat van 4 kilo zo’n 200 ml per dag. Zou deze kat meer dan 400 ml per dag drinken, dan is het verstandig om nader onderzoek te doen. Er zou een van de hierboven genoemde problemen een rol kunnen spelen.

Afvallen ondanks goede eetlust

Een actieve oude kat die veel zeurt om eten, goed eet (soms zo schrokt dat hij ervan moet overgeven) en toch (duidelijk) afvalt, is verdacht van een schildklierprobleem. Dit kan worden onderzocht met bloedonderzoek. Een kat van middelbare leeftijd die afvalt ondanks een goede eetlust kan ook suikerziekte hebben. Vaak hebben deze katten suiker in de urine. Als u aan deze ziekte dekt, doet u er verstandig aan wat urine te brengen om te laten controleren. De diagnose kan daarna bevestigd worden met bloedonderzoek. Een kat die ouder wordt heeft ook een grotere kans op de ontwikkeling van gezwellen. Deze gezwellen verbruiken veel energie, waardoor de kat ook veel kan afvallen. Bulten kunnen aan de buitenzijde zichtbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld in de buikholte zitten. Dit is de reden dat we bij elke enting de buik goed navoelen.

Afvallen en slecht eten

Ook nierpatiënten kunnen sterk afvallen. Naast het vele drinken en plassen valt op dat ze minder goed eten en vaker overgeven. Door de misselijkheid kunnen ze meer speekselen en daardoor hun vacht vies maken. Vaak is er sprake van een ontsteking in de bek; en ruiken deze katten sterk uit hun bek. Een gebitsprobleem kan ook op zichzelf zorgen voor pijn, daardoor minder eetlust en vermageren. Een goede gebitscontrole hoort daarom bij een grondig algemeen onderzoek.

Screenend bloedonderzoek

Als oude katten (ouder dan 10 jaar) geopereerd moeten worden is het verstandig om vooraf bloedonderzoek te doen. Het narcoserisico is dan beter in te schatten. Daarnaast hoeft u niet altijd aan uw kat te merken dat de inwendige organen minder goed functioneren. Zelfs indien 50% van de nierfunctie verloren is gegaan hoeft een kat nog helemaal geen klachten te hebben. Een narcose kan een dergelijk sluimerend probleem verergeren wanneer daar geen extra voorzorgsmaatregelen tegen worden genomen.

Malou Branderhorst – Eijnthoven
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?