Blaasontsteking bij de kat

Wanneer uw kat naast de bak plast is een blaasontsteking het eerste waaraan u moet denken. Deze blaasontsteking is meestal goed te behandelen, maar er moeten wel een aantal spelregels in acht genomen worden. Een blaasontsteking wordt bijna nooit door een bacterie veroorzaakt. Stress speelt wel een grote rol. 

Klachten

 • Vaak (kleine) plasjes doen
 • Onzindelijk (buiten de bak plassen)
 • Persen, langdurig op de bak
 • Druppeltjes bloedplassen
 • Miauwen tijdens plassen
 • Teruggetrokken, chagrijnig gedrag
 • Verstopt zitten (kater) – niks plassen, wel persen

Oorzaak

 • Vaak vinden we geen duidelijke oorzaak (dit heet ‘idiopathisch’).
 • Gruisvorming is een belangrijke reden voor het ontstaan van een blaasontsteking.
 • Alleen stress veroorzaakt bij veel katten al een verkrampte blaas met klachten van een blaasontsteking tot gevolg.
 • Overgewicht leidt tot minder bezoek aan de kattenbak en verhoogt de gevoeligheid voor een blaasontsteking.
 • In 2-5% van de gevallen wordt er wel een oorzaak gevonden of een reden waardoor de blaasontsteking niet overgaat of steeds terug komt. Om deze reden wordt vaak een kweek in gezet om deze zeldzame varianten op te sporen.

Wanneer een blaasontsteking niet snel over gaat wordt altijd geadviseerd om vervolg onderzoek te starten zoals het maken van een contrast röntgenfoto of blaasecho. Omdat er veel onderliggende factoren mee kunnen spelen is het niet altijd duidelijk waarom juist de ene kat een blaasontsteking krijgt en de andere (soms in het zelfde huis) nooit. Gevoeligheid voor voedingseffecten, stress, overgewicht of een vieze kattenbak kan per kat erg verschillen.

Gruis en stenen

Blaasgruis bij de kat bestaat meestal uit een uitgekristalliseerd zout dat magnesium en andere stoffen bevat. Als deze zouten samenklonteren, kunnen er in de blaas stenen ontstaan; dit gebeurt sneller in niet-zure urine. Het gaat dus vooral om de hoeveelheid magnesium en de zuurgraad van de urine. Beide worden sterk bepaalt door de samenstelling van het voer. Het moderne voer leidt veel minder snel tot blaasgruis dan in het verleden.

Speciaal dieet

Er bestaat speciaal voer dat zorgt dat er minder magnesium in de urine komt en dat de urine weer een normale zuurgraad krijgt. Daarnaast bevat de voeding vaak middelen die stress verlagend werken. Als er bij uw kat een blaasontsteking (met of zonder gruis) gevonden is, zal dit dieet dan ook voorgeschreven worden. U kunt kiezen uit de diverse merken dieetvoer in brok of blik. Let op, er zijn 2 soorten diëten: echt genezende diëten die alleen aan het begin van de therapie ingezet mogen worden en daarnaast zijn er preventieve diëten die vaak levenslang gegeven moeten worden. De zogenaamde antigruis-diëten in de dierenspeciaalzaken zijn vaak niet streng genoeg.

Behandelplan

Na het stellen van de diagnose op grond van de klachten en een uitgebreid urineonderzoek, wordt de volgende behandeling gestart:

 • Medicijnen tegen de pijn en kramp
 • Wateropname stimuleren (fonteintje, meerdere waterbakken) hierdoor spoelt de blaas beter
 • Antigruis-dieet (als gruis in de urine is aangetoond, minimaal 4 weken)
 • Middelen en maatregelen tegen stress
 • Vermageringsdiëten bij overgewicht
 • (Zelden) antibiotica (uitsluitend bij positieve kweek!)

Na 4 weken anti-gruisdieet moet u wat urine brengen om te laten nakijken. In het geval van een antibioticakuur ook aan het einde van de kuur. Hiermee controleren we of de blaasontsteking over is en de oorzaak (gruis) is verdwenen. Mocht de ontsteking niet genezen, het gruis niet verdwijnen of de klachten komen snel weer terug, dan is er aanvullend onderzoek nodig om te kijken wat er de reden van is.

Plaskater – spoed patiënt!

 Bij katers kunnen levensbedreigende complicaties optreden bij een blaasontsteking.
De plasbuis van de kater is namelijk erg nauw en wordt steeds nauwer naar de punt van de penis toe. In die nauwe plasbuis kan gruis of een steentje gemakkelijk vastlopen. De meeste katers zitten dan langdurig op de bak te persen. Er komen vaak slechts enkele druppels urine uit, al dan niet met bloed, of helemaal geen urine. Vaak miauwt de kat opvallend hard in verband met de pijn. Uiteindelijk wordt het dier ziek en zal ook gaan braken.

Alleen door de buik te voelen kan een dierenarts het verschil maken tussen persen op een lege of volle (verstopte) blaas. Het is belangrijk hier geen risico te lopen en een controle te laten uitvoeren zodra u twijfelt.

Door een verstopte urinebuis kan geen urine worden afgevoerd. In een overvulde blaas kunnen de nieren vervolgens geen urine meer kwijt. De nieren kunnen nu geen afvalstoffen uit het bloed meer afvoeren. Deze afvalstoffen in het bloed gaan dan stijgen en maken de kat erg ziek.

Als een kater verstopt zit zal hij opgenomen moeten worden om doorgespoeld te worden.
Dit zal vrijwel altijd onder sedatie (roesje) gebeuren, tevens zal de nierfunctie gecontroleerd worden.  Na afloop wordt de blaas gespoeld om ook het restant aan gruis te verwijderen. Meestal wordt ook een katheter in de plasbuis gehecht zodat er niet opnieuw een verstopping optreedt. Als de afvalstoffen in het bloed te hoog zijn zullen deze door middel van infuus er uit gespoeld moeten worden. De nierfunctie kan zich dan zo snel mogelijk weer herstellen.

De gruisvorming is dan nog niet over en het is belangrijk dat de kat strikt anti-gruisdieet krijgt en de wateropname zoveel mogelijk wordt bevorderd. Daarnaast krijgt de kat ook pijnstillers. Het dieet en de medicijnen hebben echter even de tijd nodig voordat ze werken. Daarom is het belangrijk om uw kater steeds goed in de gaten te houden. Het herstel hangt af van de tijd dat de verstopping heeft geduurd. Hoe eerder verholpen, hoe beter de afloop.

Operatie

Wanneer een kater telkens opnieuw verstopt raakt, is het mogelijk om operatief de uitgang van de plasbuis te vergroten. Hierbij vindt ook een amputatie van de penis plaats. Dit zorgt er niet voor dat de blaasontsteking over gaat, maar dat de levensbedreigende verstopping wordt voorkomen. Het gruis en de blaasontsteking moeten erna alsnog bestreden worden.

Kim van Dam
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?