Castratie van de kater

Begrippen
Castratie betekent: weghalen van de geslachtsorganen, of het nu om een eierstok of een testikel gaat. Steriliseren is slechts het onderbinden van de zaad- of eileider. Dit wordt in de diergeneeskunde niet gedaan. Vaak wordt in het gewone spraak gebruik echter het begrip steriliseren gebruikt bij vrouwelijke dieren en castreren bij manlijke dieren.

Advies: castreren
Een kater is beter af als je-weet-wel kater. Hij zal minder weg willen lopen en veel minder confrontaties aangaan in het gevecht om de poes. Het verbetert op deze wijze de lengte en kwaliteit van zijn leven. Katers die niet gecastreerd worden zullen hun territorium met urinevlaggen willen afzetten en zo de typische kater lucht verspreiden.

Operatie
Bij de kater is de ingreep veel eenvoudiger dan bij de poes en zodoende  is ook de narcose lichter. Wij geven naast de narcose ook lokaal verdoving. Dit vermindert het gebruik van narcose middelen en verbetert het dempen van de pijn. Zie voor meer informatie over de narcose: ‘uw kat veilig onder narcose’

De operatie wordt uitgevoerd door twee kleine sneetjes over de balzak te maken en via deze sneetjes de testikels te verwijderen. De zaadstreng en bloedvaten worden afgebonden, de huid hoeft niet te worden gehecht, die plakt vanzelf al tegen elkaar. Met enkele dagen zijn deze kleine wondjes hersteld.

Belangrijk nadeel van castratie van de kater is dat de kans op overgewicht toeneemt. U moet de voeding dus meteen goed afwegen en afstemmen op de nieuwe behoefte van uw kat.

Kim van Dam
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?