Castratie van de poes

Begrippen
Castratie betekent: weghalen van de geslachtsorganen, of het nu om een eierstok of een testikel gaat. Steriliseren is slechts het onderbinden van de zaad- of eileider. Dit wordt in de diergeneeskunde niet gedaan. Vaak wordt in het gewone spraak gebruik echter het begrip steriliseren gebruikt bij vrouwelijke dieren en castreren bij manlijke dieren.

Advies: castreren
Wanneer u geen nestje wilt is het verstandig uw poes te laten castreren. Dit voorkomt baarmoederontsteking en borstkanker op latere leeftijd. Daarnaast wil een krolse kat vaak naar buiten ontsnappen om op zoek te gaan naar de kater. Dit leidt vaak tot territoriale vechtpartijen en dus tot verwondingen en overdracht van ziekten. Nog los van de gevaren van het verkeer.

Operatie
Bij de poes worden alleen de beide eierstokken verwijderd, dus de baarmoeder zelf blijft zitten. Dit betreft een buikoperatie en vergt dus een goede voorbereiding een steriele operatiekamer en de juiste narcose. Zie voor meer informatie over de narcose ook: ‘Uw kat veilig onder narcose’

Uiteraard is ook pijnstilling erg belangrijk om de poes door de pijnlijke dagen te helpen en de wond goed te laten herstellen.
De wond is slechts 10-15 mm lang en wordt midden op de buik net onder de navel gemaakt. Met behulp van een haakje worden de eierstokken en een stukje van de baarmoeder buiten de buik gehaald en afgebonden. Dit kan met een hechtdraadje maar ook met clipjes. Deze clipjes zijn van chirurgisch staal en blijven altijd aanwezig (en zijn dus als vier kleine streepjes op een röntgenfoto te zien). De huid wordt zodanig gehecht dat u geen hechtingen ziet. Dit geeft een mooie wond genezing. Wij adviseren wel om uw poes een Medical Pet Shirt aan te doen. Dit voorkomt likken aan de wond en bevordert een vlot herstel.

Bij een dergelijk kleine wond is er o.i. geen indicatie voor een laparoscopische sterilisatie bij de kat.

Belangrijk nadeel van castratie van de poes is dat de kans op overgewicht toeneemt. U moet de voeding dus meteen goed afwegen en afstemmen op de nieuwe behoefte van uw kat.

Malou Branderhorst – Eijnthoven
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?