De oudere kat

Dankzij de sterk verbeterde zorg en voeding voor onze katten worden ze gelukkig steeds ouder. Dat betekent echter ook dat veel ouderdomskwalen de kop op steken en extra aandacht vergen. Oudere dieren kampen met het verouderingsproces van gewrichten, hart en nieren. En ook mentaal gaan ze, wanneer ze echt hoge leeftijden bereiken, duidelijk achteruit.

De diergeneeskunde is daarin mee veranderd. De jaarlijkse controle (waarop ook de vaccinatie plaats vindt) is hèt moment om allerlei sluimerende en soms voor eigenaren onzichtbare gezondheid issues aan het licht te krijgen. Meer en meer wordt screenend bloedonderzoek ingezet om al voor er klachten zijn, te kunnen bij sturen. Wanneer een oudere kat onder narcose moet besteden we extra aandacht aan de voorbereiding ervan door bijvoorbeeld de hartfunctie te checken en indien nodig de narcose aan te passen aan het verhoogde risico. Ook hier is een bloedcontrole van de orgaanfuncties een dringend advies.

Bij katten speelt ook regelmatig een hoge bloeddruk mee. Meestal veroorzaakt door een onderliggend probleem (nierziekte) maar in een kleine 20% is de oorzaak onbekend. Een hoge bloeddruk veroorzaakt schade aan diverse organen en moet dus liefst zo snel mogelijk worden opgespoord en behandeld.

Op de onderstaande pagina’s kunt u meer informatie vinden over veel voorkomende problemen bij de oudere kat en wat u er aan kunt doen om deze te behandelen of misschien zelfs kunt voorkomen!

Na een – hopelijk- lang kattenleven moet u gaan nadenken over het onvermijdelijke afscheid. Soms ligt dit heel duidelijk en is de beslissing wel verdrietig en pijnlijk, maar niet moeilijk. Vaak echter ligt het niet zo duidelijk en vergt het goed onderzoek en overleg wat de beste weg is. U kunt er meer over lezen in ons artikel over ‘Euthanasie’. Ook kunt u bij ons het boekje ‘Zijn we niet te vroeg’ krijgen om u goed voor te bereiden op een eventueel afscheid.

Het is fijn dat we langer van onze huisdieren kunnen genieten. Het schept tegelijkertijd ook een hele verantwoordelijkheid. Het vergt soms veel inzet en energie om je dier ook als het oud is geworden een goed welzijn te blijven bieden. Wij helpen daar graag bij.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?