De drachtige poes

Wanneer u toch besloten heeft om uw poes te laten dekken, of dit is al spontaan gebeurd voor u er erg in had, is het goed om te weten wat u te doen staat gedurende de dracht en de geboorte.

De dracht laat zich het makkelijkst vaststellen tussen de 25 en 30 dagen na de dekking. Als de dek datum vaststaat kunt u dit gemakkelijk uitrekenen. Anders kunt u door het iets opzetten en roze verkleuren van de tepels, een vermoeden krijgen dat uw poes gedekt is. Laat ons bij twijfel even controleren.

De dracht duurt ongeveer 63 dagen. Grote nesten wat korter, kleine nestjes soms wat langer.

Zet in de loop van de dracht op verschillende plekken in huis open dozen met een deken er in, neer. De poes kan zo haar favoriete plekje om te bevallen uitzoeken. Veel poezen doen het gewoon bij u op bed.

De dag van de bevalling is de poes onrustig en zal steeds in en uit de doos of dozen lopen. Deze weeën fase kan wel 24 uur duren. Wanneer zij eindelijk gaat persen komt het eerste kitten eraan. Dit kitten moet de gehele geboorteweg nog voorbereiden, dit mag dan ook twee uur duren. Bij de volgende kittens moet dit persen binnen 20 minuten resulteren in een geboorte. Tussen de kittens in zit meestal enkele minuten tot maximaal twee uur. Bent u er van overtuigd dat er nog een kitten geboren moet worden en de moeder lijkt niets meer te willen doen, bel dan na twee uur de dierenarts.

Wanneer u een staartje en hakjes ziet verschijnen in plaats van een kopje, ligt het kitten in een stuitligging. Geen paniek, dit is een voor de kat normale ligging. Het kan wel helpen om de beide hakjes tussen twee vingers vast te pakken en heel rustig te trekken of beter: de spanning er op te laten staan. Zo kunt u de uitdrijving versnellen.

Weeg na de geboorte alle kittens. Als de kittens erg op elkaar lijken kunt u hen identificeren met bepaalde bandje of een code met behulp van nagellak (linksvoor rechtsvoor, linksachter etc.).

Kittens mogen niet afvallen en moeten meteen aankomen (gemiddeld 15 gram per dag). Dit moet u dus dagelijks controleren. Als het kitten niet groeit is er iets mis en dit is een reden om de dierenarts te bellen.  Ook wanneer het kitten niet goed kan drinken of steeds melk via de neus uitblaast is het goed om ons te bellen, er kan sprake zijn van een open verhemelte (schizis).

Kittens moeten de eerste 12-24 uur goed bij de moeder drinken. De moedermelk bevat antistoffen maar de darmpjes van de kittens kunnen deze antistoffen alleen de eerste 12-24 uur in het bloed opnemen, daarna werken ze alleen nog lokaal in de darmen.
Het is dus heel belangrijk de moederpoes voor de dekking goed te vaccineren. Dan heeft ze voldoende antistoffen in haar bloed die ze via de melk kan doorgeven aan haar kittens.

Hun eerste vaccinatie krijgen de kittens op een leeftijd van 9 weken, meer hierover leest u hier.

Malou Branderhorst – Eijnthoven
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?