Hoera een kitten!

Graag geven wij hieronder de belangrijkste informatie voor de eerste levensmaanden van uw kitten om u te helpen het de beste zorg te geven!

Vaccineren

Via de moedermelk heeft uw kitten afweerstoffen meegekregen. Deze stoffen beschermen uw kitten enkele weken tot maanden. Ondertussen moet uw kitten de eigen afweer opbouwen. Daarom is het belangrijk op tijd de juiste vaccinaties te geven. De vaccinaties beginnen op een leeftijd van 9 weken en deze worden na 3 weken herhaald. Er wordt gevaccineerd tegen katten- en niesziekte (calici- en herpesvirus). De entingen moeten zowel voor binnen- als voor buitenkatten jaarlijks herhaald worden.

Op eenjarige leeftijd wordt deze vaccinatie herhaald met een combinatie vaccin tegen katten- en niesziekte. De kattenziekte vaccinatie geeft vervolgens drie jaar voldoende bescherming. De vaccinatie tegen het calici- en het herpesvirus (twee belangrijke veroorzakers van het niesziekte complex) beschermt echter maar een jaar. Daarom moet een kat elk jaar komen voor een controle en vaccinatie.
Voor katten die samenleven met honden, met meerdere katten of naar het pension gaan adviseren wij ook het neusdruppelvaccin tegen Bordetella. Deze veroorzaakt bij de hond de besmettelijke honden hoest (voorheen Kennelhoest genoemd) en is bij de kat een vast onderdeel van het niesziekte complex waartegen nu meestal niet standaard wordt gevaccineerd.

Ontwormen

Wormbestrijding in het eerste half jaar gaat vooral om spoelwormen, op latere leeftijd komt daar de lintworm bestrijding bij.

Onmiddellijk na de geboorte worden de kittens met wormen besmet via de moedermelk. Deze besmetting gaat door totdat de kittens gespeend worden. Daarom is een goede ontworming in het eerste levensjaar zo belangrijk. Ook mensen kunnen anders gemakkelijk een worminfectie oplopen. Voor het eerste levensjaar adviseren we het volgende schema: op de leeftijd van 4, 6, 8 en 12 weken, en vervolgens iedere maand tot de leeftijd van een half jaar.

Voor buitenkatten geldt dat zij vervolgens ieder kwartaal ontwormd moeten worden met een middel van goede kwaliteit, tegen meerdere soorten wormen. Voor katten die niet buiten komen is standaard ontwormen niet nodig. Wel zou u af en toe de ontlasting kunnen laten controleren. Wormeitjes kunnen via schoenen en de deurmat toch binnen komen.
Vlooien brengen lintworm over. Een goede ontworming gaat dus hand in hand met een goede vlo-preventie.

Andere parasieten

Een andere parasiet die we vaak bij kittens zien is oormijt .  De oormijt leeft op de huid van de uitwendige gehoorgang, maar kan ook op de kop, in de nek en op het lichaam van uw dier voorkomen. De mijt leeft van huidschilfers en ontstekingsvocht. Meer informatie over de oormijt leest u in het artikel ‘Oormijt bij de kat’

Voeding

Kittenvoer is gemaakt voor een snelle groei en is licht verteerbaar. Om uw kitten optimaal te laten groeien is het raadzaam om de eerste 5 – 6 maanden alleen dit voer te geven. Allerlei extra’s als pap of vlees geven een verstoring van deze uitgebalanceerde voeding. Rauw vlees moet u zeker niet aan uw kat geven; onder andere in verband met Toxoplasmose en besmetting met wormen of bacteriën als Salmonella en Campylobacter (vooral op rauwe kip).

Castratie

Sterilisatie (het afbinden van eileiders of zaadleiders) wordt alleen bij mensen uitgevoerd. Zowel bij een kater als een poes wordt er gesproken van ‘castratie’. Bij de kater worden de testikels weggehaald, bij de poes de eierstokken. Als de baarmoeder van de poes niet afwijkend is wordt deze niet verwijderd. De adviesleeftijd voor castratie van de kater is 5-8 maanden.

Geslachtshormonen bij de poes bevorderen de ontwikkeling van borstkanker. Borstkanker bij de poes is bijna altijd kwaadaardig. Daarom adviseren we om poezen te laten castreren op een leeftijd van 6-9 maanden; dus vaak voor de eerste krolsheid.

Na deze ingreep is het erg verstandig uw poes of kater te voeren met een voeding waarvan het energiegehalte is aangepast. De meeste katten worden na de castratie anders snel te dik. Dit heeft een negatief effect op de gezondheid. Wij kunnen voor elke voeding een berekening maken van de hoeveelheid die u kunt gaan voeren.

Chip

Veel katten gaan (per ongeluk) naar buiten. Zij lopen dan het risico te verdwalen of een ongeluk te krijgen. Als ze bij de dierenambulance of het asiel worden aangeboden is het erg belangrijk dat ze weten dat het uw kat is. De meest betrouwbare en veilige methode om dat te bereiken is het aanbrengen van een chip. Dit is een apparaatje zo groot als een rijstkorrel dat onderhuids wordt aangebracht. Meer info

Ziektekostenverzekering

Er zijn inmiddels meerdere ziektekostenverzekeringen voor huisdieren op de markt met bijna 20 verschillende soorten polissen. Kijk op www.verzekerjehuisdier.nl om deze met elkaar te kunnen vergelijken en een proefberekening te laten maken voor uw eigen wensen. Ons algemeen advies is: verzeker je huisdier!

Heeft u meer vragen over uw kitten kunt u natuurlijk bij ons terecht. Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe huisgenootje en hopen snel kennis te maken!

Kim van Dam
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?