Eosinofiel granuloom

Wanneer uw kat ineens grote opengekrabde plekken heeft in de hals, op de slapen of ergens anders op de huid, kan er sprake zijn van een typisch bij de kat voorkomende huidontsteking. Soms ontstaan deze plekken op de lip of in de bek. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door een allergie, maar kunnen ook op zichzelf staan. Soms biedt het uitzoeken van de allergie een oplossing, vaak zijn medicijnen nodig om de ontsteking onder de duim te houden. Dit lukt gelukkig in de meeste gevallen goed.

Eosinofiel?

Dieren hebben, net als mensen, verschillende soorten witte bloedcellen met  elk een eigen specifieke taak binnen het afweersysteem. Vaak worden deze cellen genoemd naar de kleur waarmee ze onder de microscoop herkenbaar worden gemaakt.  De eosinofiele cel is daar een voorbeeld van (deze wordt gekleurt met eosine) . Eosinofiele afweercellen spelen een belangrijke rol bij ontstekingsreacties, allergische reacties en bij de afweer tegen parasieten.

De huid- en slijmvliesafwijkingen die bij het eosinofiel granuloom complex voorkomen bestaan uit  een opeenhoping van eosinofiele cellen.  Een reden hiervoor is niet altijd te vinden maar het kan zijn dat de kat een allergische aandoening heeft, zoals bijvoorbeeld een voedsel- of vlooienallergie.

Bij de kat kunnen 3 verschillende  uitingsvormen van deze afwijking (zelfs naast elkaar) voorkomen nl. :

  1. De eosinofiele zweer
  2. De eosinofiele plaque
  3. Het eosinofiel granuloom

De eosinofiele zweer

Zweren zien we vooral op de bovenlip en soms ook in de bek van de kat. Op de bovenlip kunnen vrij grote ‘diepe’ zweren ontstaan waarbij een deel van de lip verloren kan gaan en wat pijnlijk is voor het dier.  Soms kan een zweer op de lip tot ver op het verhemelte doorlopen.

De eosinofiele plaque

Dit is een stevige goed omschreven wat vochtige,  ruw  gelikte en ontstoken plek in de huid. Plaques worden meestal gevonden aan de onderzijde van de buik en aan de binnenkant van de dijbenen.  Soms op meerdere plaatsen tegelijk. Katten likken hier meestal vrij heftig  aan. Het irriteert of jeukt dus flink.

Het eosinofiel granuloom.

Een granuloom komt voor in de huid of het slijmvlies en bestaat uit een goed omschreven zwelling die boven het huidoppervlak uit komt. Ze kunnen over het hele lichaam en in de bek (vooral de tongbasis) voorkomen.  Het granuloom in de tong kan lang onopgemerkt blijven totdat het proces zo groot wordt dat het problemen bij het eten veroorzaakt.

Diagnose

Omdat veel van deze (huid)afwijkingen lijken op een ontsteking of een tumor is het in sommige gevallen raadzaam het afwijkende weefsel  te onderzoeken door middel van een uitstrijkje of door het nemen van een  huidbiopt.

Therapie

Als een overgevoeligheidsreactie (allergie) een rol speelt  in het ontstaan van deze aandoening kan er wellicht een oplossing gevonden worden. In alle gevallen is het van belang de vlooienbestrijding te optimaliseren.  Bij verdenking van een voedselovergevoeligheid kan een test met een gehydrolyseerd testdieet uitgevoerd worden.

Een antibioticumkuur kan ( een deel van) de ontstekingsreactie tot rust brengen. Wanneer dit niet tot een volledig herstel leidt wordt uiteindelijk prednison en of cyclosporine (Atopica®) ingezet om deze aandoening te behandelen. In sommige hardnekkige gevallen kan een operatie, bestraling of therapie m.b.v.  bevriezen uitkomst bieden. Aanvullend kunnen omega-3-vetzuren aan de voeding toegevoegd worden.

Prognose

De resultaten van de behandeling  zijn wisselend. Wanneer de oorzaak van de allergie wordt gevonden en die behandeld kan worden,  is de kans op blijvend herstel groot. Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden en er prednison of Atopica ® moet worden gegeven is de reactie bij de meeste katten goed.  Anderen hebben levenslang (regelmatig) medicijnen nodig om de problemen onder controle te houden. De dierenarts zal er daarbij naar streven om de dosering zo laag mogelijk te houden om eventuele bijwerkingen te vermijden.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?