Euthanasie

Het moment is onafwendbaar dat u – na een lang leven van plezier en het delen van moeilijke en mooie momenten met uw kat – moet beslissen over het einde ervan. Het lichaam is op en het koppie nog prima, maar andersom kan ook. U moet beslissen of het leven nog dierwaardig en of euthanasie nu geboden is. Bijna iedereen vindt dit en loodzware beslissing. Graag helpen wij u met enkele overwegingen en het op een rij zetten van alle mogelijkheden.

Voorafgaand

Aan de hand van uw verhaal en onder andere een klinisch onderzoek door de dierenarts wordt gekeken wat er aan de hand is en of er nog behandelopties mogelijk zijn. Daarnaast wordt er gekeken wat de kwaliteit van leven voor uw kat nu en op de lange termijn is. Langskomen betekent dus niet dat uw kat direct wordt ingeslapen! Er wordt altijd een eerlijke afweging gemaakt en soms zijn er opties waar u nog niet aan had gedacht.

Als blijkt dat er geen behandelopties mogelijk zijn en de kwaliteit van leven niet goed meer is, helpt de dierenarts u het juiste moment van euthanasie te bepalen. De dierenarts let erop dat uw kat niet ondragelijk gaat lijden, wanneer het door emoties voor u moeilijk kan zijn om objectief te blijven. Er wordt bijvoorbeeld besproken waar u op moet letten en wat de verwachting zal zijn. Ook wordt er gekeken wat er nog gedaan kan worden om het voor uw dier zo comfortabel mogelijk te maken.

Het afscheid

Als het moment van euthanasie daar is, wordt er voor u en uw kat alle tijd genomen. U heeft de tijd om rustig afscheid te nemen, foto’s te nemen en eventueel uw kinderen te begeleiden. In de praktijk hebben we een aparte wacht- en spreekkamer voor katten en daardoor kunnen we alle tijd nemen voor het afscheid en is de omgeving voor uw kat zo rustig mogelijk. Of u de praktijk kiest als plaats van afscheid of de dierenarts juist liever thuis wilt laten komen is helemaal aan u. Zolang het afscheid zich laat plannen staan alle opties open. In spoedgevallen hebben we deze keus helaas vaak niet.

De dierenarts zal van tevoren steeds vertellen wat er gaat gebeuren. Uw dier zal altijd eerst een narcose krijgen waardoor het uiteindelijk niks meer zal voelen en merken. Er wordt een injectie in de spieren toegediend. Met een stof waardoor uw kat rustig in slaap valt.  Wanneer uw dier echt in narcose is, zal het niet meer reageren op prikkels. Het is goed om te weten dat de oogleden ook verslappen en dus open staan. De reactie op de prikkels geeft echter heel goed aan dat uw dier echt niks meer mee krijgt. Vervolgens wordt een tweede injectie toegediend waardoor uw dier komt te overlijden. Dit kan op verschillende manieren en ook dat zal u uitgelegd worden. Als uw dier eenmaal is overleden (de dierenarts geeft dit duidelijk aan) kunt u soms nog kleine spier- of huidbeweginkjes zien. Dit zijn stuipen of stuipjes – het hoort bij een net overleden dier.

Uw kinderen kunnen er gerust bij zijn. Meestal verloopt alles rustig en er wordt van tevoren uitgelegd wat er gaat gebeuren. Ook is het afscheid nemen van hun geliefde huisdier vaak een goede mogelijkheid om hen kennis te laten maken met een rouwproces. Het helpt vaak met de verwerking van dit afscheid. Dat neemt niet weg dat u uw kind(eren) het beste kent en zelf kunt beslissen wat u het beste lijkt. Ook zonder dat kinderen erbij zijn kunnen ze afscheid nemen door vooraf een tekening, of een foto te maken.

Hoe gaat het dan verder?

Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • Het is in Leusden toegestaan uw kat op eigen terrein te begraven. Doe dit goed diep. D.w.z. graaf een gat van minimaal een meter diep.
  • Het kan ook officieel op een dierenbegraafplaats zoals Klaverweide in Hoevelaken.
  • U kunt uw kat ook laten cremeren, individueel of met enkele andere dieren. Als uw kat individueel gecremeerd wordt, kunt u de as in een strooibus terug krijgen of er een urn bij uitzoeken. De as kunt u bewaren, in de urn of strooibus bijzetten, of zelf uitstrooien bijvoorbeeld op het meest geliefde plekje van uw huisdier. Gezamenlijk gecremeerde dieren worden over zee uitgestrooid. Hier leest u meer over deze optie: www.shcn.nl
  • In bepaalde gevallen kunt u ook het lichaam van uw kat ter beschikking stellen aan de wetenschap. U dient hiervoor toestemming te verlenen en het Dier-Donor-Codicil te ondertekenen.
  • Tot slot kunt u uw kat bij ons achter laten voor destructie; dan wordt hij of zij met andere dieren vernietigd. De huidige regelgeving geeft aan dat dieren niet meer in diervoeding terecht mogen komen.

Tot slot. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze altijd aan ons voorleggen. We zullen u altijd helpen het afscheid goed en gedenkwaardig te laten verlopen, zodat u er op een goede manier op terug kunt zien.

Barbara Klous
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?