Gebitsproblemen bij de kat
Veel katten hebben in meer of mindere mate gebitsproblemen. Dit komt onder andere omdat veel katten geen gebitsverzorging krijgen (bijv. poetsen). Als wij onze tanden niet dagelijks zouden poetsen, zou ons gebit er net zo uitzien als dat van veel katten.
Een slecht gebit kan zeer pijnlijk zijn voor uw kat, maar dit laten ze vaak niet merken. De meeste eigenaren merken vaak pas na een gebitsbehandeling het verschil! Vaak wordt er gedacht dat het dier ‘gewoon oud is’. Tot na de behandeling: dan zijn ze ineens speels en levendig!
Ook het feit dat uw kat goed eet, zegt niets over het wel of geen pijn hebben. Ze eten vaak door totdat het zeer ernstig is. En gaan bijvoorbeeld over op hap-slik-weg eten i.p.v. kauwen.
Aanwijzingen die kunnen duiden op een gebitsprobleem bij uw kat zijn onder andere een slechte adem, anders kauwen (op één kant, brokjes laten vallen), slecht eten, kwijlen, niet bij de kop willen worden aangeraakt, minder spelen, wrijven aan de snuit, veel tandsteen en rood tandvlees.
Daarnaast is een slecht gebit vaak een bron van infectie. Dit kan zeker bij oudere dieren of dieren met een verzwakte afweer leiden tot ontstekingen van belangrijke organen, zoals het hart, de alvleesklier of de nieren.
Kittens
Zie kopje ‘tandenwisseling kat’ voor problemen die bij kittens kunnen voorkomen. De meest voorkomende gebitsproblemen bij volwassen katten zijn gingivitis, stomatitis-gingivitis complex, tandsteen & parodontitis en tandresorptie.
Gingivitis & stomatitis-gingivitis complex
Bij gingivitis is het randje tandvlees wat direct op de tand of kies aansluit rozerood tot vuurrood. In het geval van het stomatitis-gingivitis complex is naast dat kleine randje, ook de rest van het tandvlees ontstoken. Soms is het zo ontstoken dat het gaat bloeden bij aanraken. Deze aandoening wordt veel bij raskatten gezien, maar kan bij elke kat voorkomen. Het kan worden veroorzaakt door kattenvirussen (o.a. FCV, FIV, FeLV). Deze aandoening is soms lastig te behandelen.
Parodontitis & wortelpuntabcessen
Een andere veel voorkomende aandoening is parodontitis. Dit kan variëren van een beetje tandplak of wat rood tandvlees tot zeer veel tandsteen met pus en heftig ontstoken tandvlees. Uiteindelijk komen de tanden en kiezen los te zitten of kan er een wortelpuntabces ontstaan. Soms ontstaat er dan onder het oog een zwelling. Dit alles is uiteraard zeer pijnlijk.
Tandresorptie
Verder komt bij katten een aandoening voor waarbij (met name) de kiezen oplossen. Deze aandoening wordt tandresorptie genoemd (vroeger ook wel FORL). Onder het tandvlees kunnen de wortels oplossen, terwijl de kroon (het deel boven het tandvlees) vervangen wordt door roze ontstoken weefsel. Dit is zeer pijnlijk voor uw kat. Vanwege deze aandoening zijn röntgenfoto’s bij een gebitsbehandeling noodzakelijk, zodat de toestand van de wortels kan worden beoordeeld.
Afgebroken elementen & pulpitis
Bij katten zien we regelmatig een afgebroken hoektand, bijvoorbeeld na een val. Het wortelkanaal kan dan blootliggen, waardoor er een wortelkanaalontsteking ontstaat (pulpitis). Een afgebroken tand of kies is een spoedgeval. Buiten het feit dat een open wortelkanaal zeer pijnlijk is en het een bron van bacteriën is die in de bloedbaan terecht komen, kan het element dan soms nog worden behouden. De behandeling bestaat uit een wortelkanaalbehandeling of het verwijderen van de afgebroken tand of kies. Als er alleen een stukje van het glazuur af is, kunnen wij het, afhankelijk van de plek, sealen.
Preventie
Veel van deze aandoeningen en het hiermee gepaard gaande leed kunnen worden voorkomen of verminderd door gebitsverzorging. Poetsen is net als bij ons het allerbeste. Voor meer informatie kunt u verder kijken lezen in het artikel ‘Poetsen van het gebit van uw kat’
Op www.gebitscontrole.nl kunt u nog meer informatie vinden. Heeft u nog vragen, dan helpen wij u graag verder.
Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM
Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl
WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

OPENINGSTIJDEN
Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur
Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur
Zaterdag 09:00 – 13:00 uur