Hoera een kitten!

Herinnering

Elk jaar ontvangen katten een herinneringsoproep voor hun jaarlijkse vaccinatie.  Diervaccins moeten worden toegediend door een dierenarts nadat uw dier geheel is onderzocht.  Daarom is het jaarlijks onderzoek van uw kat dat daaraan vooraf gaat minstens zo belangrijk. Wanneer alles oké is verloopt dit onderzoek razendsnel. Daardoor denken veel mensen dat hun huisdier “alleen voor een prikje” is geweest. Maar toch is uw huisdier dan grondig gecontroleerd.  Graag vertellen we u daarom wat de inhoud is van een algemeen onderzoek tijdens de jaarlijkse controle.

Vast protocol

Er zijn verschillende protocollen voor dit onderzoek. Wij hebben die ook in ons computersysteem vastgelegd zodat we niets kunnen vergeten.

Wegen

Voorafgaand aan het onderzoek wordt uw dier gewogen. Het gewicht geeft een heel belangrijke eerste indruk van de gezondheid van uw kat. Overgewicht gaat gepaard met veel ellende en willen we liefst signaleren en helpen bijstellen. Maar ook onverwacht afvallen is reden voor extra aandacht tijdens het onderzoek.

Vragen aan de eigenaar

De dierenarts stelt een aantal algemene vragen. Bijvoorbeeld over het eten en drinken, het plassen en het poepen.

Het lichamelijk onderzoek

Dan start het lichamelijk onderzoek. Dit duurt meestal 1-3 minuten als er geen bijzonderheden worden gevonden.

  1. We letten erop of er sprake is van een afwijkend adempatroon. Soms is dit heel subtiel zodat een eigenaar het nog niet eens heeft opgemerkt. Dan zal een kat bijvoorbeeld meer dan normaal de buik gebruiken ter ondersteuning van het ademen.
  2. We noemen het net als bij de mens “de pols opnemen” maar doen dat bij dieren niet aan de pols, maar aan een slagader in de liezen. Beter is dan ook om te spreken over pulsatie – de golfbeweging die je aan een slagader kunt voelen en die voortkomt uit de hartslag. De kracht en de regelmaat van deze pols geven dus veel informatie over de werking van het hart. We tellen ¼ minuut om een beeld te krijgen.
  3. De temperatuur nemen we alleen op als er aanleiding voor is (meestal dus niet tijdens het jaarlijks onderzoek, maar wel wanneer uw dier niet lekker is).
  4. Er wordt op het oogslijmvlies gelet en de lip wordt opgetild om de roze binnenkant te bekijken, dit geeft informatie over de slijmvliezen. Deze kunnen te licht van kleur zijn (bloedarmoede) of zelfs geel zijn (leverproblemen) maar ook kleine bloedinkjes bevatten – een stollingsstoornis. Verder moeten ze gewoon lekker vochtig zijn (bij uitdroging worden ze droger). Kortom een blik op binnenkant van de lip geeft meer informatie dan u denkt! Tegelijkertijd letten we op het gebit: eventuele afwezigheid van elementen, ontstekingen, mate van tandsteenvorming. Een slecht onderhouden en pijnlijk gebit kan aanzienlijke welzijnsproblemen opleveren voor uw dier.
  5. De dierenarts voelt naar bepaalde oppervlakkig gelegen lymfeknopen, bijvoorbeeld in de hals van de hond. Wanneer er ergens in de buurt een ontsteking zit kan de lymfeknoop die dit gebied controleert als gevolg hiervan vergroot zijn. Door alle lymfeknopen af te checken komen we dus ontstekingen op het spoor. Voorbeeld: lymfeknoop in de knieholte is vergroot – er blijkt een ontstoken teennagel te zijn. Zijn alle lymfeknopen vergroot dan is dit reden voor vervolgonderzoek!
  6. De huid, vacht en nagels worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld op schilfers, haaruitval, aanwijzingen voor vlooien, kale plekken etc. Wij kijken tevens de oren goed na als onderdeel van de huid.
  7. Het hart wordt beluisterd met de phonendoscoop en soms worden ook de longen ermee onderzocht.

Alleen wanneer er ergens in dit protocol afwijkende zaken worden gevonden, wordt er een vervolgonderzoek gestart of in elk geval geadviseerd (zoals bijv. bloedonderzoek). En wanneer er afwijkingen zijn, kan het soms verstandig zijn de vaccinatie even uit te stellen.

Wanneer het allemaal goed is, is uw huisdier dus zeer waarschijnlijk helemaal gezond. En dat is goed om te weten!

Vaccin op maat

De vaccinatie die uw kat uiteindelijk krijgt is ook op maat gesneden. De kattenziekte vaccinatie geeft drie jaar voldoende bescherming. De vaccinatie tegen het Calicivirus en het Herpesvirus (twee belangrijke veroorzakers van het niesziekte complex) beschermt echter maar een jaar. Daarom moet een kat elk jaar komen voor een controle en vaccinatie.
Voor katten die samenleven met honden, met meerdere katten of naar het pension gaan adviseren wij ook het neusdruppelvaccin tegen Bordetella. Deze veroorzaakt bij de hond de Besmettelijke Honden Hoest (vroeger Kennelhoest genoemd en is bij de kat een vast onderdeel van het niesziekte complex waartegen nu meestal niet standaard wordt gevaccineerd.

Preventieve gezondheidszorg

Vervolgens neemt de dierenarts met u de preventieve maatregelen door die voor een blijvende gezondheid van belang zijn zoals: ontwormen, vlo en teek bestrijding en indien nodig gewichtsreductie.

Uiteraard is er altijd tijd voor het stellen van vragen. Soms helpt het om een vragenlijstje bij de hand te hebben!

Kim van Dam
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?