Over wormen kat

Er zijn een aantal worm soorten die een rol spelen bij katten. Een deel ervan is niet voor mensen besmettelijk, maar wel ziekmakend voor de kat zelf. De bekende spoelworm van katten is wel besmettelijk voor mensen. Katten (huiskatten én zwerfkatten) dragen zelfs meer bij aan de omgevingsbesmetting dan honden.

Spoelworm eitjes zijn erg resistent tegen koud of erg warm weer en overleven goed in de aarde. Buiten spelende katten kunnen zich dus gemakkelijk infecteren evenals uw eigen kinderen. Het is van groot belang dat deze infectiedruk wordt aangepakt door alle buitenkatten (en honden) goed te ontwormen. Of: hun ontlasting te laten controleren op wormen.

Katten die prooien vangen of vlooien hebben besmetten zichzelf met lintworm. Deze worm blijft de kop in de darm vastzitten en laat steeds stukjes met eitjes los. Deze ei-pakketjes, proglottiden geheten, zien eruit als rijstkorreltjes en zijn soms aan de anus of in de kattenmand te zien. Katten die veel prooien vangen en eten moeten minimaal elke 2-3 maanden ontwormd worden. Als uw kat vlooien heeft gehad is een extra ontworming, gericht tegen de lintworm, ook op z’n plaats.

Wanneer uw kat regelmatig in de kattenbak poept kan deze ontlasting ook gecontroleerd worden op wormen. Het is namelijk slechts een klein deel van de katten die wormen heeft en eitjes uitscheidt. Het gericht behandelen van deze groep heeft vermoedelijk meer effect dan blind ontwormen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de ontlasting te onderzoeken. Een mooie methode kan in ons eigen lab. Dit spaart kosten en is redelijk tot goed betrouwbaar. U hoeft slechts een kattenbakmonster bij ons te brengen (minimaal 1-2 eetlepels ontlasting van één dag). U krijgt dezelfde dag de uitslag.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?