Schildklier problemen bij de kat

Een kat die ouder is dan 10 jaar en ineens hyperactief wordt, enorme eetlust krijgt en toch vermagerd, is sterk verdacht van een schildklier probleem. De diagnose is snel gesteld en er is een keuze uit wel vier therapie-strategieën. Met goed tot zeer goed resultaat. Dus: aarzel niet en kom langs!

Schildklier

Katten hebben 2 schildklieren, gelegen langs de luchtpijp in de hals. Normaal zijn ze niet te voelen, maar bij oudere katten kan een vergroting van één of beide schildklieren optreden. Vaak is de schildklier dan wel door de dierenarts (duidelijk) te voelen. In 98% van de gevallen is dit een goedaardige vergroting. Deze ziekte noemen we hyperthyreoidie en is een van de meest voorkomende hormoon-aandoeningen bij de oudere kat.

De schildklieren produceren het schildklierhormoon thyroxine welke invloed heeft op de stofwisseling van de kat. Als de schildklier vergroot is en dus meer hormoon maakt, gaat de stofwisseling omhoog. Dat heeft effect op de functie van onder andere het hart, de nieren en de lever. Deze moeten harder werken en dat is nadelig voor deze organen.

Klachten

Dit kan zich uiten in de volgende lichamelijke verschijnselen:

  • Vermageren ondanks veel eten
  • Druk en rusteloos gedrag
  • Veel miauwen
  • Soms meer drinken
  • Soms braken en/of diarree
  • Liggen op koele plekken

Een te-snel-werkende-schildklier kan dus veel schade aanrichten aan de diverse organen. O.a. door een te hoge bloeddruk.

Diagnose

De diagnose is te stellen door bloed af te nemen en het schildklierhormoon in het bloed te meten. Vaak worden ook de lever en nierwaarden bepaald, dit is van belang voor de verdere behandeling. Door de hoge bloeddruk kan de nierfunctie beter lijken dan ze is en goede monitoring is dus belangrijk. Dit onderzoek kan op de praktijk gebeuren, u heeft dus snel uitslag.

Behandeling

Er wordt eerst gestart met schildklier remmende medicijnen om het lichaam weer in balans te brengen zodat de organen kunnen herstellen. Na een aantal weken wordt via bloedonderzoek gekeken of de schildklierwaarde weer normaal is (en er geen bijwerkingen op treden). Deze controle wordt met een zekere regelmaat herhaald om de patiënt goed te monitoren en bij te sturen als dat nodig is.

Na het stabiliseren zijn er meerdere behandelmogelijkheden:

  • Medicijnen. De bovengenoemde medicijnen kunnen bij goed resultaat levenslang gegeven worden. Nadelen zijn dat deze medicatie op lange termijn schade kan geven aan de lever en soms jeuk, braken of diarree als bijwerking hebben. Ook is niet elke kat makkelijk pillen in te geven.
  • Operatie. De vergrote schildklier wordt verwijderd. Toch zie je in ongeveer 70% van de gevallen dat de overgebleven schildklier na enkele maanden tot jaren dezelfde problemen gaat geven. Twee schildklieren verwijderen wordt afgeraden. Voorwaarde voor een operatie is dat de kat in goede conditie is, en dat de lever, nieren en hart in orde zijn om de narcose aan te kunnen. Opereren is dus in sommige situaties handig, maar niet in alle.
  • Radioactief jood behandeling. Deze vloeistof wordt ingespoten bij de kat en geeft een definitieve oplossing van het probleem. Er hoeft dus geen operatie te worden gedaan en er zijn geen medicijnen meer nodig! Deze behandeling wordt gedaan in Gent (België). Omdat dit middel wordt uitgescheiden via de urine en ontlasting, moet de kat hiervoor gemiddeld 5 dagen worden opgenomen. Als er kleine kinderen of zwangere vrouwen in huis zijn is het advies de kat 14 dagen langer in opname te houden.  Het is een genezende therapie die op korte termijn even geld kost, maar op langere termijn geld (en vooral het ingeven van medicatie) scheelt.
  • Dieetvoeding. Er is een dieet op de markt gekomen dat zo weinig jodium bevat dat het ook een sterk remmend effect heeft op de schildklier. Voorwaarden zijn: u heeft slechts één kat en deze komt niet buiten. Gelukkig hebben ze meestal (te) goede eetlust en is wennen aan het nieuwe voer meestal geen probleem. We merken dat niet alle patiënten hier baat bij hebben. Sommige hebben toch ook extra therapie nodig.

De keuze voor de juiste therapie is dus maatwerk en kunt u best in overleg met uw dierenarts maken.

Prognose

De prognose van hyperthyreoïdie is over het algemeen goed. Als de aandoening onder controle of opgelost is en de functies van de overige organen in orde zijn, heeft de kat nog een goede levensverwachting.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?