Uw kat is allergisch

Hoewel jeuk vaak de hoofdklacht is bij allergie komen katten eigenaren maar zelden met deze klacht bij ons. Dit komt doordat katten jeuk anders uiten dan bijvoorbeeld honden (die duidelijk krabben). Een kat dit jeuk heeft gaat zich intensiever wassen en dat valt minder op. Tot er kale plekken ontstaan. Dan is dan vaak de reden voor een bezoek aan de dierenarts, niet de jeuk. Vaak is de eigenaar dan nog niet altijd te overtuigen van het feit dat de kat het zichzelf aan doet. Wij kunnen dit aantonen door onder de microscoop de afgebroken haren te laten zien. Afgebroken door likken of bijten.

Sommige dieren vertonen alleen een heel dunbehaarde of keurig kaal gelikte huid. Vaak aan de buikzijde of aan de binnen- en achterkant van de achterpoten. De huid is vaak niet eens rood.

Maar soms zijn er wel uitgebreide plekken te zien waar het bloed zelfs doorheen komt en waar een korst van ontstekingsmateriaal op ligt. Hier krabt de kat intensief aan. De gebruikelijke locaties zijn: wangen, hals en kop.

Hoe gaan wij te werk?

Allereerst worden gekeken naar parasieten. Katten met bijvoorbeeld oormijt kunnen de huid van de kop rond het oor helemaal kapot krabben omdat oormijten enorm jeuk veroorzaken. Dit is snel en eenvoudig te behandelen.

Vervolgens zal de dierenarts op vlooien controleren. Een kat kan veel vlooien hebben zonder klachten van de huid te hebben. Hier volstaat een goede vlo bestrijding. Wanneer katten zichzelf echter kaal of kapot likken en krabben en er worden vlooien aangetroffen, dan gaan we uit van een allergische reactie op vlooien beten. Hiervoor kan slechts één vlo al verantwoordelijk zijn. Ook nu is een goede vlo bestrijding de oplossing maar deze dient nog consequenter en het hele jaar rond te worden toegepast. Vaak zijn aanvullende jeuk- en ontstekingsremmende medicijnen nodig om de huid weer tot rust te brengen

Wanneer er geen parasieten worden aangetoond is een allergie als reden voor de jeuk meer waarschijnlijk geworden. Helaas geeft een huid- en of bloed test bij de kat geen betrouwbaar resultaat voor de behandeling van allergie. Het enige dat we nu nog moeten uitsluiten is dan ook een allergie voor (een onderdeel van) het voedsel. Daarvoor worden meestal commerciële diëten ingezet. Nog beter is het om deze test te doen met zelf bereid voedsel. Er kan dan struisvogel of geitenvlees gegeven worden. Deze test periode dient voldoende lang te zijn en soms zijn meerdere commerciële diëten nodig om de allergie voor voedsel echt uit te sluiten. Wanneer de jeuk verdwijnt, weer terugkomt op het oude dieet en weer verdwijnt op het testdieet, pas dan is de diagnose zeker gesteld. Vervolgens zal er gezocht moeten worden naar een voeding waar de kat wel tegen kan.

Wanneer ook dit geen duidelijk oorzaak oplevert rest ons niets anders dan een behandeling met medicijnen in te zetten. Hiervoor zijn er verschillende opties die met u zullen worden besproken.

Malou Branderhorst – Eijnthoven
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?