Uw kat veilig onder narcose

Het onder narcose gaan is voor u en uw kat vaak best een spannende aangelegenheid. Daarom is het fijn om te weten dat uw kat bij ons in goede handen is; wij zijn zeer zorgvuldig met alles rondom de narcose.

Voorbereidingen

Indien de narcose nodig is om een pijnlijke ingreep uit te voeren, dan adviseren wij u de avond ervoor alvast met de pijnstilling te starten. Hierna is het belangrijk dat uw kat geen eten meer krijgt, maar hij of zij mag wel drinken. Hele jonge katten hoeven niet (zo lang) nuchter te blijven qua eten.

Op de dag van de narcose wordt uw kat voorafgaand aan de narcose  uitgebreid nagekeken door één van onze dierenartsen. Indien nodig wordt er nog extra onderzoek gedaan, bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Op basis hiervan wordt het meest geschikte narcose plan opgesteld, speciaal voor uw kat. Dit betekent dat zieke dieren een andere narcose krijgen dan gezonde jonge dieren.

Indien uw kat nog geen of onvoldoende pijnmedicatie heeft gehad, wordt dat ook op dit moment gegeven, zodat het werkt tijdens de ingreep.  Afhankelijk van de ingreep wordt er een combinatie van pijnstilling gebruikt.

De narcose

Nadat uw kat onderzocht is en het is verantwoord om de narcose toe te dienen, beginnen we vaak eerst met een roesje (premedicatie). In veel gevallen gaat dit via een plastic buisje in het bloedvat van één van de poten, een katheter. Als de premedicatie is ingewerkt, volgt  een inleidende slaapstof. Bij katten plaatsen we nu een tube (buisje) in de luchtpijp. Op deze manier kan er voor een optimale zuurstofvoorziening en een vrije luchtweg worden gezorgd. Indien er met een gasnarcose wordt gewerkt, kan dit ook op deze manier worden toegediend. Juist door het combineren van diverse moderne narcosemiddelen, wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau van de narcose.

In de meeste gevallen wordt er ook een infuus aangelegd. Dit is onder andere om de vochtbalans, de bloedsomloop en de bloeddruk op peil te houden. Ook wordt de afvoer van narcose middelen versneld en worden de organen zo ontlast.

Om de narcose goed te laten verlopen, beschikken wij over twee moderne  narcose toestellen.  De narcose toestellen beschikken beide over beademingsmogelijkheden.  Ze worden jaarlijks onderhouden en dagelijks getest en gecontroleerd. Ook is er uitgebreide  bewakingsapparatuur aanwezig, zoals hartbewaking, temperatuursonde  en een zuurstofmeter. Ook wordt de lichaamstemperatuur in de gaten gehouden. Tot slot is een goede paraveterinair ondanks alle apparatuur onmisbaar. Daarom is er tijdens de gehele narcose altijd een paraveterinair aanwezig om alles goed in de gaten te houden.

Na de narcose

Na afloop van de narcose wordt uw kat goed in de gaten gehouden en kan het rustig wakker worden in de verwarmde opname ruimte. De lichaamstemperatuur wordt na de ingreep gemeten en gemonitord. Mocht uw kat te veel afkoelen, kunnen we een zogenaamde antagonerende injectie toedienen. Deze injectie heft het effect van een van de stoffen in de eerder genoemde pre-medicatie op waardoor uw kat weer snel wakker wordt en weer zelf zijn of haar temperatuur weer beter kan reguleren.

Het toedienen van deze antagonerende injectie is geen standaard handeling, er kleven namelijk ook nadelen aan. Omdat de dieren snel wakker worden kunnen ze erg onrustig en soms zelfs gedesoriënteerd zijn. We hebben dus liever dat dieren uit zichzelf geleidelijk aan wakker worden. Het wel of niet toedienen is een daarom altijd een weloverwogen besluit.

Als uw kat goed wakker is wordt er een tijd afgesproken om uw dier weer op te halen. Nadat u de nodige uitleg heeft gekregen, kunt u uw kat weer lekker mee naar huis nemen.

Malou Branderhorst – Eijnthoven
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?