Veelgestelde vragen over vaccineren

Men zegt wel dat vaccineren de belangrijkste medische ontdekking is van de afgelopen 150 jaar. Vooral wanneer je denkt aan het aantal levens dat vaccineren heeft gespaard, is dit een verdedigbare stelling. Vele ziekten werden ingedamd (of zelfs uitgeroeid) zowel bij mensen als bij dieren. Het verwaarlozen van vaccinatie kan niet zonder grote schade op te leveren voor de volksgezondheid. In het westen zijn we zo onbekend geworden met een aantal besmettelijke ziekten dat we het haast gewoon gaan vinden. Dit leidt soms tot een te gemakzuchtige of zelfs kritische houding naar vaccineren. Het internet staat er vol mee. Ook wij krijgen veel vragen over het nut van vaccineren. De basis wordt op ludieke maar ook kundige manier uitgelegd in het filmpje Zondag met Lubach ‘Vaccineren, FAQ VAC’.

Bedenk wel dat we in de diergeneeskunde alleen maar kunnen dromen over “herd immunity”. Dit is de bescherming van de enkeling die niet gevaccineerd is, doordat een heel hoog percentage van de rest van de populatie dit wel doet. Deze enkeling staat onder de paraplu-en van de rest (filmpje Lubach). Zodra dit percentage (bij mensen) onder de 95% zakt, steken infectieziekten onvermijdelijk weer de kop op. Zie de waarschuwing van het RIVM m.b.t. mazelen bij kinderen.

Kunt u nagaan: slechts 30% van de katten en een kleine 50% van de honden wordt gevaccineerd. Dat betekent eenvoudig dat ziekte uitbraken bij dieren altijd op de loer liggen en er nooit sprake is van deze “herd immunity” – populatie bescherming.

In ons artikel over ‘veel gestelde vragen over vaccineren’ gaan we in op de belangrijkste vragen die wij krijgen.

Waarom voorkomen beter is dan genezen leest u op de pagina ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dit een aanvulling op het artikel over het algemeen onderzoek.

Katten laten sowieso slecht zien hoe ze zich voelen en daarom helpen we u graag met enkele tips hoe u uw kat moet ‘lezen’ op de pagina ‘wanneer het tijd wordt voor een bezoek aan de dierenarts’. 

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?