Maak van het bezoek met uw kat een feestje!

54% van de katten eigenaren zien op tegen een bezoek aan de dierenarts en 38% ervaart zelfs stress als ze er alleen al aan moeten denken!
Het vervoeren van uw kat naar de dierenarts kan een hele onderneming en uitdaging zijn. Wij willen u graag helpen deze happening minder stressvol te laten verlopen met een aantal tips die hun waarde inmiddels ruimschoots hebben bewezen. En lukt het echt niet: dan kan voor veel zaken een huisbezoek door de dierenarts een uitkomst zijn!

Vervoer uw kat altijd in een goede transportmand

Vervoer uw kat nooit los op de arm of in de auto, maar maak gebruik van een geschikte transportmand.  Dit is niet alleen fijner voor de kat, maar bovendien ook veel veiliger. Bij het juiste gebruik van een transportmand kunnen de mand (en uw kat!) bij een eventuele aanrijding niet door de auto kunnen vliegen. Een mand is geschikt wanneer;

 • de bovenste helft er eenvoudig van afgehaald kan worden en er ook weer eenvoudig op kan,
 • er een goed handvat aan zit en het hekje stevig vast zit,
 • de mand ook aan de bovenkant open kan.

Wij raden om bovenstaande redenen de traditionele rieten manden af.  Wilt u hulp bij uw keuze voor een geschikte transportmand? Wij kunnen u helpen bij uw keuze. Mail ons bijvoorbeeld een plaatje van internet wanneer u een aanschaf overweegt.

Laat uw kat wennen aan de vervoersmand

Zet de vervoersmand minimaal enkele dagen voor uw bezoek aan de dierenarts  in de huiskamer en gebruik het als speelhuis voor uw kat. Biedt er regelmatig wat lekkers in aan en leg er altijd een zacht kleedje in zodat het ook gebruikt kan worden als slaapplek. U kunt natuurlijk ook investeren in een mooie en duurzamere oplossing: een reismand en slaapplek in één. Een voorbeeld hiervan is de sleepypod.

Gebruik voor elke kat een eigen mand

Katten erg territorium gevoelig en hierdoor heel erg gericht op (andermans) geurtjes. Een mand van een ander is daarom een no go.

Vervoer uw kat zo comfortabel mogelijk

 • Plaats onderin de mand een handdoek of deken waar de kat dagelijks op ligt. De eigen geuren verlagen de stress. Wanneer uw kat de neiging heeft tijdens het transport te plassen of te poepen, doe dan onder het deken vocht absorberend materiaal. Speciaal luiermateriaal hiervoor is bij ons te koop.
 • Dek de mand af met een (fleece)deken, een kat zit graag beschut. Let hierbij wel op dat de kat nog voldoende lucht krijgt.
 • Maak gebruik van de Feliway spray, het bevat een kalmerend geurhormoon voor katten en wordt ook in veel dierenartspraktijken gebruikt.
 • Vervoer de mand altijd stabiel en horizontaal.

Plek in de auto

Zet de mand achter de bijrijdersstoel (en bij twee katten ook achter de bestuurder) op de grond. Testen met botsproeven hebben aangetoond dat dit een veiligere plek is dan op de bijrijdersstoel of op de achterbank, zelfs wanneer ze worden vastgezet met gordels.

Voor de echte zenuwpezen

Er zijn medicijnen die u 1.5-2 uur van te voren kunt geven wanneer uw kat erg stressgevoelig is. Overleg hierover altijd éérst met uw dierenarts.

Bezoek een kat-vriendelijke praktijk

Wanneer katten begrepen worden en als kat worden behandeld geeft dit een enorme reductie van hun eigen stress en dus ook reductie van de stress van hun baasjes. U zult versteld staan hoeveel dierenartsen de kat nog als een ‘kleine hond’ zien.

Bij de dierenarts

 • Meldt u aan bij de receptie en houdt de mand van uw kat hoog. Veel praktijken hebben hiervoor speciale planken of verhogingen aangebracht.
 • Houdt uw kat weg van honden (ook als u zelf een hond heeft).
 • Ga – indien aanwezig  – in de apart voor de kat gereserveerde  wachtkamer zitten of in dat deel van de wachtkamer dat voor katten is aangewezen.
 • De meeste praktijken werken op afspraak, de wacht tijd wordt hiermee verkort.

Eenmaal in de spreekkamer:

 • Zet de mand op de tafel of op de grond  en zet het deurtje open.
 • Geef uw kat de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen en uit zichzelf naar buiten te komen. Wil uw kat dit echt niet neem dan de bovenkant van de vervoersmand eraf. Erg angstige katten kunnen in een zelfverdediging schieten. Een handdoek of fleece deken over de kat kalmeert en geeft gelegenheid voor onderzoek.
 • Schudt katten niet uit hun mand. Ook het nekvel grijpen is een uiterst hulp middel (liefst not done – want roept agressie op) en mag alleen gebruikt worden voor veiligheid van de patiënt en of het personeel.
 • Maak gebruik van een babyweegschaal op de tafel. Een kat voelt zich er prettiger dan op de grond.
 • Maak gebruik van een zachte ondergrond als deken of mandje op de onderzoekstafel.
 • Vraag uw dierenarts gebruik te maken van dunne (oranje) naalden, als er geprikt moet worden.
 • Neem overal de tijd voor. Dat kost misschien wat meer, maar maakt van het bezoek een feestje!

Wanneer uw dier moet worden opgenomen dan is een aparte opname voor katten, dus zonder geluid en geur van honden een pre.

De kattenhokken moeten over de juiste afmetingen beschikken (shortstay mag kleiner dan longstay) en van het juiste materiaal zijn gemaakt. Maak gebruik van de bovenkant van de vervoersmand als schuilhuisje (eronder) of ligplek (erop). Dek deze af met een fleecedeken of handdoek.

Katten mogen niet in het hok behandeld worden waar ze rusten en slapen. Haal ze er uit en behandel ze ergens anders. Zo blijft het hok een veilige plek. Dit vermindert stress en versnelt  het herstel.

Malou Branderhorst – Eijnthoven
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?