Voortplanting en dracht 2017-12-29T14:10:19+00:00

Voortplanting en dracht bij de kat

Castratie betekent: weghalen van de geslachtsorganen, of het nu om een eierstok of een testikel gaat. Steriliseren is slechts het onderbinden van de zaad- of eileider. Dit wordt in de diergeneeskunde niet gedaan. Vaak wordt in het gewone spraak gebruik echter het begrip steriliseren gebruikt bij vrouwelijke dieren en castreren bij manlijke dieren.

Advies: castreren

Wanneer u geen nestje wilt is het verstandig uw poes te laten castreren. Meer informatie hierover leest u hier. Dit voorkomt baarmoederontsteking en borstkanker op latere leeftijd. Daarnaast wil een krolse kat vaak naar buiten ontsnappen om op zoek te gaan naar de kater. Dit leidt vaak tot territoriale vechtpartijen en dus tot verwondingen en overdracht van ziekten. Nog los van de gevaren van het verkeer.

Ook een kater is beter af als ‘je-weet-wel kater’. Ook hij zal minder weg willen lopen en veel minder confrontaties aangaan in het gevecht om de poes. Het verbetert op deze wijze de lengte en kwaliteit van zijn leven. Katers die niet gecastreerd worden zullen hun territorium met urinevlaggen willen afzetten en zo de typische kater lucht verspreiden. Meer over het castreren van de kater leest u in het artikel ‘castratie kater’.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden
Hamersveldseweg 74
3833 GS Leusden

033 – 494 44 88
info@dierenkliniekleusden.nl

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag
08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag
19:00 – 20:00 uur

Zaterdag
09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

IS UW HUISDIER AL
VERZEKERD?

Loading poll...