Het oudere konijn

Rammelaars en voedsters die gesteriliseerd zijn kunnen 10-15 jaar worden. Voedsters die niet gesteriliseerd zijn krijgen in een hoog percentage te maken met baarmoeder problemen (ontsteking. maar vooral kanker).

Wanneer konijntjes oud mogen worden zien we ook de ouderdomsproblemen ontstaan. Vooral artrose van de gewrichten maar ook spondylose van de rug zorgen voor veel pijn en ongemak. Door dit bijtijds te ontdekken kan met de juiste pijnstilling veel gedaan worden voor het welzijn van uw huisdier.
Onderzoek heeft van slechts één soort pijnstiller goede gegevens opgeleverd voor het gebruik bij konijnen en dat betreft: Meloxicam (te vinden in producten als Metacam® of Novacam®). Deze stof moet voldoende hoog gedoseerd worden (veel hoger dan bij hond en kat) en niet één maar twee keer daags gegeven worden. Andere pijnstillers hebben minder effect en we weten tot op heden niet hoe de doseringen zouden moeten zijn. Gebruik dus altijd meloxicam.

Oudere konijnen kampen nog vaker met gebitsproblemen. Een regelmatige (jaarlijkse) controle is dan ook een must.

Omdat hun weerstand verminderd blijft ook de vaccinatie extra belangrijk.

Wabe Bakker
Dierenarts

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?