Slide
Operaties bij konijnen2017-12-19T15:01:51+01:00

Operaties bij konijnen

Sterilisatie van de voedster

Omdat veel voedsters op latere leeftijd ernstige problemen kunnen krijgen met hun baarmoeder is het advies om (wanneer u geen nestje wilt) de voedster te steriliseren. De mooiste leeftijd daarvoor is rond de 6-9 maanden. Het is een levensverlengende ingreep waarbij kosten en moeiten o.i. opwegen tegen resultaat.

Een buikoperatie bij een konijn is een extra uitdaging. De organen zijn zeer kwetsbaar en het vergt de nodige ervaring en fingerspitzengefühl. Daarbij is afkoeling een extra bedreiging. Wij beschikken over ervaring en goede warmte matten die wij gebruiken tijdens de operatie maar ook onze opname hokken zijn verwarmd zodat er ook tijdens de recovery alles aan gedaan wordt om afkoeling tegen te gaan. Ook nu is goede pijnstilling voor en na de operatie cruciaal.

Castratie rammelaar

Omdat een narcose een serieus risico voor een konijn inhoudt moet er o.i. een goede reden voor zijn om deze in te zetten. Wij zien die reden niet bij het castreren van rammelaars. Daarvoor is de lokale verdoving een heel goed alternatief tenzij de rammelaar te gestrest of te wild is. Verreweg de meeste rammelaars laten zich heel goed vasthouden, en gaan op hun rug in een soort ‘hypnose’. Dit is een aanpassingsmechanisme van een prooidier op stress door een roofdier. Het konijn gaat ‘doodliggen’. De ademhaling en hartslag vertraagt en zodra de stress prikkel is verdwenen staat het konijn weer op en doet weer zijn of haar ding. Deze reactie is ook op te wekken door het konijn op de rug te leggen. In deze rustige houding kan – met goede pijnstilling vooraf en lokale verdoving – een konijntje gecastreerd worden met inachtneming van de gebruikelijke operatie hygiëne (afdekdoek, handschoenen, steriel instrumentarium). Na de ingreep is het konijn meteen weer bij zijn positieven en eet vaak binnen het uur weer van het hooi of de brokjes. Uiteraard is een ingreep (en alleen al het zijn bij de dierenarts) nooit helemaal zonder stress. Ook een algehele verdoving levert echter stress op en wij zien dat het veel langer duurt voor het konijn weer zelfstandig eet.

 “Samen eraan werken dat een dier zo gezond mogelijk is of wordt en anders een zo goed mogelijk leven kan leiden”

Willie van de Visser – Ruitenbeek
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden

Hamersveldseweg 74

3833 GS Leusden

033 – 494 44 88

info@dierenkliniekleusden.nl

AGENDA

HIER STAAT EEN ACTIVITEIT

NIEUWS

Hallo wereld.

Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Pas het aan of verwijder het en start met bloggen.

Ga naar de bovenkant