Slide
Spuit voeding konijn2017-12-20T21:28:20+01:00

Spuitvoeding bij konijnen of knaagdieren

Onder spuitvoeding verstaan wij het voeren van een dier dat niet uit zichzelf wil eten, door middel van het voorzichtig ingeven van een (meestal) vloeibare voeding. Het is daarbij belangrijk om onderscheid te maken tussen ‘het tijdelijk aanvullen van de voeding’ en de echte spuitvoeding, die in de totale dagelijkse behoefte aan nutriënten moet voorzien.

Zolang een konijn of knaagdier elke dag nog voldoende hooi en/of brokjes eet en zichzelf daarmee op gewicht kan houden, hoeft het niet gevoerd te worden. Valt het dier af of eet het niets dan moet gestart worden met spuitvoeding.

Niets meer eten

Als het dier totaal niets meer eet is het verstandig om allereerst naar de oorzaak daarvan te gaan zoeken. Zolang deze oorzaak nog onbekend is zal spuitvoeding gestart moeten worden om te voorkomen dat het konijn een energietekort krijgt SAS ontwikkelt (zie onze hand-out over SAS).
Door een energietekort zal er bij het konijn of knaagdier een vaak levensgevaarlijke leververvetting optreden. Deze leververvetting lijdt tot een minder functionerende lever, waardoor de eetlust nog verder afneemt. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is en daarom beter voorkomen kan worden.

Belangrijk is om tijdens de spuitvoedingperiode het dier dagelijks te wegen om te controleren of het dier niet verder afvalt.

Vloeibare voeding met Critical Care

Er is een speciale voeding op de markt gebracht die voldoet aan de eisen die we stellen aan de spuitvoeding voor konijnen en knaagdieren. Er zit vooral heel veel ruwvezel in. Verder bestaat het voer uit die nutriënten die uw dier nodig heeft voor het herstel. Daarnaast wordt dit voer goed geaccepteerd. Het is niet altijd eenvoudig in een spuitje op te zuigen. U kunt dit voedingssupplement en een speciaal spuitje bij ons verkrijgen.

Alternatieve voedingen die te gebruiken zijn voor dwangvoeding

 • Supreme Science Recovery
  Een speciaal vezelrijk voedersupplement voor herstellende konijnen en knaagdieren. Op te lossen in water en met spuitje ingeven.
 • Olvarit potjes.
  Dit zijn groentepotjes voor baby’s. Gebruik vooral: “baby’s eerste hapje – smaak: wortel”.
 • Gemalen pellets (brokken) van Science Selective.
  Zet de eigen brokjes in wat warm water en laat even wellen, met een blender kunt u ze nog wat verkleinen en in de speciale voerspuit lepelen.

Ruwvezel

Ruwvezel is een essentieel onderdeel van de voeding van onze konijnen en knaagdieren. Het zorgt voor vulling en stimuleert de functie van het maagdarmkanaal. Vooral voor de – bij deze dieren erg belangrijke – blindedarmfunctie is het onontbeerlijk! Het proces van de vorming van nachtkeutels kan alleen goed verlopen bij voldoende aanbod van ruwvezels.

Geef uw konijn altijd de beschikking over vers (kruiden)hooi; zodra het aan de beterende hand is kan het direct over ruwvezels beschikken.

Als uw konijn weer gaat eten

 • Geef altijd onbeperkt, vers (kruiden) hooi. Ruwvezels zijn van vitaal belang in het hele functioneren van het konijn.
 • Voorkom stress en geef uw konijn regelmatig beweging.
 • Rantsoeneer het konijnenvoer. Geeft niet meer dan 20-25 gram pellets per kilogram konijn per dag, liefst in de schemer (avond) uren.
 • Voorkom dat uw konijn kan selecteren. Geef dus bij voorkeur geen gemengd voer maar een pellet-voeding van goede kwaliteit.
  Een heel goede keus is: Supreme Science Selective, wat door konijnen bijzonder graag gegeten wordt. Vraag ons naar een gratis proefverpakking en informatie.
 • Geef geen witlof en koolsoorten.

Wanneer uw konijn of knaagdier na enkele dagen niet zelf begint te eten, wanneer het dier afvalt, of bij andere (nieuwe) ziekteverschijnselen, neem dan weer contact met ons op.

Esther Hofland – Marsman
Paraveterinair

Maak een afspraak

Als ‘eerstelijns dierenarts’ zijn wij er
voor het welzijn van uw dier!

WELKOM

Dierenkliniek Leusden

Hamersveldseweg 74

3833 GS Leusden

033 – 494 44 88

info@dierenkliniekleusden.nl

AGENDA

HIER STAAT EEN ACTIVITEIT

NIEUWS

Hallo wereld.

Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Pas het aan of verwijder het en start met bloggen.

Ga naar de bovenkant