Gebitsproblemen zijn nog steeds een enorm onderschat probleem bij honden en katten.

Dit komt onder andere omdat honden, katten, konijnen en cavia’s de pijn aan hun gebit maar zelden laten zien.  Daarom besteden wij veel aandacht aan het gezond houden van het gebit van uw dier.

Tandplak is bij honden en katten (en mensen) de oorzaak van tandbederf dat gedurende het gehele leven door gaat. Een goede gebitsverzorging voorkomt veel ellende. Poetsen is net als bij ons, hiervoor de beste manier. Wij geven u graag uitleg hoe u dit het beste aan kunt pakken. Eventueel kunt u dit samen met één van onze paraveterinairen oefenen.  Een goede gebitsverzorging voorkomt op lange termijn heftige pijn bij uw dier en eventuele infecties.

Tandsteen bedekt tandplak waardoor u het tandplak niet meer kunt bereiken. Onder het tandsteen woekert de ontsteking door totdat al het steunweefsel van het element weg is. Dit is een pijnlijk proces. Tandsteen moet dus altijd weggehaald worden. Dit kan alleen goed onder narcose. ‘Eventjes wat tandsteen wegkrabben’ heeft diergeneeskundig geen zin, het ziet er alleen wat mooier uit. Daarnaast is het verboden om bij wakkere dieren met instrumenten in de mond te zitten. Het vervelende tandplak en tandsteen zit namelijk net onder het tandvlees en dat is bij een wakker dier niet te verwijderen; daarom is bij dieren altijd een narcose nodig voor gebitsreinigingen.

Als het tandplak en tandsteen al langere tijd aanwezig is, is het steunweefsel van de tand of kies soms al zover aangetast dat een gebitsreiniging niet meer mogelijk is. De tand of kies zal dan moeten worden verwijderd. Ook dit moet uiteraard onder narcose gebeuren en vaak is een röntgenfoto vooraf noodzakelijk.

Als er een stukje van het glazuur is afgebroken, bijvoorbeeld na het bijten op iets hards, wordt de tand of kies hierdoor erg gevoelig. De zenuwkanaaltjes liggen dan open. Ook kan het op den duur ontstekingen veroorzaken.

Afhankelijk van bijvoorbeeld de plek waar het glazuur is afgebroken, kunnen wij de plek sealen. We brengen dan een hard beschermlaagje over de glazuurbeschadiging heen, waardoor er geen pijn en ontstekingsrisico meer is.

Vooraf en na de ingreep geven wij u duidelijke uitleg en instructies, via de email of een brief. Ook de kosten worden vooraf met u besproken zodat u weet waar u aan toe bent. Bij onverwachte zaken wordt er tijdens de ingreep contact met u opgenomen.

Het (wond)controle consult, meestal één week na de operatie, is kosteloos en wordt uitgevoerd door onze paraveterinairen.

Voor oa. wortelkanaalbehandelingen verwijzen wij door naar onze vaste specialist Dr. Frans Knaake.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Voorlichting is dan ook wezenlijk, onze paraveterinairen zijn daarin goed getraind.

WELKOM

Dierenkliniek Leusden Hamersveldseweg 74 3833 GS Leusden 033 – 494 44 88 info@dierenkliniekleusden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:30 uur

Maandag, woensdag & vrijdag 19:00 – 20:00 uur

Zaterdag 09:00 – 13:00 uur

ONZE SOCIAL MEDIA

WIJ ZIJN EEN CAT FRIENDLY CLINIC

IS UW HUISDIER AL VERZEKERD?

Loading poll...

KATTEN ARTROSE TEST

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en lijden daarom vaak in stilte. Ken jij de symptomen van artrose bij de kat?